Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας Οικοτουριστική διαδρομή ΗΛΙΔΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Γέφυρα του αρχαίου με το σύγχρονο


Η ανάδειξη και η χάραξη του ορεινού μονοπατιού στο οποίο αναφέρεται ο Παυσανίας*  και το οποίο εξυπηρετούσε την επικοινωνία μεταξύ της Αρχαίας Ήλιδας (διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων) και της Αρχαίας Ολυμπίας (το ιερό στο οποίο ετελούντο οι Αγώνες), θα είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα, στο TAE KWON DO (αίθουσα VIP), στο Παλαιό Φάληρο, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο του Sports Education Festival.
Την παρουσίαση της οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας Ολυμπίας θα κάνει ο κ. Νίκος
Αλεξανδρόπουλος (μελετητής αρχιτέκτονας μηχανικός).
Ο κ. Τίτος Αθανασιάδης (δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας) θα μιλήσει σχετικά με τον Ολυμπισμό και την Εκεχειρία.
Ο κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης (δάσκαλος-M.Ed, Νομικός  Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων –Greekteachers) θα αναπτύξει το θέμα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό:
Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης (πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων) και ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος (Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ, μαραθωνοδρόμος)
Την εκδήλωση θα κλείσει δρώμενο της κας Πηνελόπης Γαϊτη από την ομάδα “Εν Φλω” της Φλώρινας με θέμα: “Πρέπει να βαδίσεις στο μονοπάτι, για να αφουγκραστείς και ν’ ανασάνεις- Breath
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Sports Education Festival (2 -3 και 4/10/2015) θα υπάρχει περίπτερο της Συμπολιτείας Ολυμπίας στο διάζωμα του Σταδίου καθώς και έκθεση ζωγραφικής από την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι» και από μέλη του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.
* O Παυσανίας στα Ηλιακά αναφέρει: «Πύλου δε της εν τη Ηλεία δήλα τα ερείπια κατά την εξ Ολυμπίας εστίν ες Ήλιν ορεινήν οδόν, ογδοήκοντα δε στάδια ες Ήλιν από της Πύλου» Παυσανίας (VI 22,5).  Δηλ: Τα ερείπια της ηλειακής Πύλου είναι φανερά στον ορεινό δρόμο από την Ολυμπία για την Ήλιδα∙ η Ήλιδα απέχει από την Πύλο 80 στάδια (80Χ180μ.=14,5 χλμ) Μτφρ. ΓΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου