Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ομιλία ταξιάρχου Παναγ. Γεωργόπουλου για τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ


Με χαρά σας καλωσορίζω στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου, στην εκδήλωση «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ- ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ».

Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό της. Από ιστορικές πηγές, διαπιστώνουμε ότι η άσκηση κατείχε σημαντική θέση στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους o αθλητικός ανταγωνισμός και η σωματική δραστηριότητα ήταν τρόπος ζωής. Οι αθλητικές εκδηλώσεις στη Μινωική Κρήτη ήταν
συνδεδεμένες με θρησκευτικές τελετές. Στiς Μυκήνες οι αθλητικοί αγώνες αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο των επικήδειων τελετών προς τιμή επιφανών νεκρών. Στα «Άθλα επί Πατρόκλω» της Ιλιάδας η επικήδεια τελετή του Πατρόκλου περιλαμβάνει αγωνίσματα, όπως αρματοδρομία, πυγμαχία, πάλη, δρόμος, οπλομαχία, δισκοβολία, τοξοβολία και  ακοντισμός.

Ο αθλητισμόςστην αρχαία Αθήνα θεωρούνταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικόχαρακτήρα ενώ αντίθετα στην Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για τηνστρατιωτική εκπαίδευση ώστε να γίνουνικανοί πολεμιστές.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες  που ξεκίνησαν το 776 π.Χ. ήταν ένα εξαιρετικό γεγονός. Για όσο κρατούσαν οι Αγώνες, οι αρχαίοι Έλληνεςυπάκουαν στον κανόνα της Ιερής Εκεχειρίας, πουσήμαινε διακοπή εχθροπραξιών και απαγόρευσηεκτέλεσης θανατικής καταδίκης.  Η Ιερή Εκεχειρία αρχικά είχε διάρκεια ενός μήνα και αργότεραέφτασε τους τρεις.

Υπάρχει λοιπόν συνάφεια Αθλητισμού - Εκεχειρίας - Ειρήνης

H ιδέα για τη χάραξη και διαμόρφωση του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» που συνδέει την Ήλιδα με την Ολυμπία ήταν σημαντική και σημαντικότερη ήταν η πραγματοποίηση του δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με τη συνεργασία του ΑΣΑΕΔ. Η εικόνα των στρατευμένων αθλητών που πριν ακολουθήσουν το μονοπάτι παρέδωσαν τον οπλισμό τους, έδωσε στην διαδρομή το κύρος και τη διάσταση που απαιτείται ώστε να μπορεί να γίνει παγκόσμιο γεγονός.

Η διαδρομή των 49 χλμ. του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας», που διέρχεται από 13 χωριά του Νομού Ηλείας δίνει την ευκαιρία αφενός στους συμμετέχοντες να ζήσουν τη μοναδικότητα του μονοπατιού, ζώντας την Ιστορία ακολουθώντας μια διαδρομή στην οποία βάδιζαν αρχαίοι αθλητέςκαι οι θεατές των Ολυμπιακών αγώνων και αφετέρου στους κατοίκους να συμμετέχουν σε  ένα γεγονός το οποίο θα δώσει ζωντάνια στην περιοχή με την προσέλευση επισκεπτών, αξιοποιώντας τη δυναμική που δίνει η ιστορία της περιοχής.

Η τουριστική ανάπτυξη που θα επέλθει μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης των ιστορικών τόπων της  Ήλιδας και της Ολυμπίας και του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας», είναι προς συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, σε μια  περιοχή πουδε συνδέεται άμεσα με δραστηριότητες παραδοσιακών μορφών τουρισμού (και μάλιστα σε περίοδο μη υψηλού τουρισμού).

Η Ελλάδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού διαθέτει μεγάλη παράδοση οργάνωσης μικρών και μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι, το Πολεμικό Μουσείο, που έχει ως αποστολή,την συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, την μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού,θα είναι κοντά αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια που καταβάλλουν η Συμπολιτεία Ολυμπίας, οι Δήμοι Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ώστε να αναδειχθεί το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» σε παγκόσμιο προορισμό.

Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου