Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ομιλία της Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη κατά την έναρξη της Εικαστικής Έκθεσης "Ευ Αγωνίζεσθαι"


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι,
Η  Συμπολιτεία Ολυμπίας φέτος, το 2020 που είναι Ολυμπιακή χρονιά, τιμά τις Ολυμπιακές Αξίες. Τις Ολυμπιακές Αξίες που πριν από 2.796 χρόνια ετέθησαν σε καινούργιες βάσεις προκειμένου να επέλθει ειρήνη και ευεξία στους ανθρώπους.
Και λένε επειδή η Ελλάδα τότε πάθαινε μεγάλες καταστροφές από εμφύλιο πόλεμο αλλά και από λοιμώδη αρρώστια, όταν ο  βασιλιάς της Ήλιδας Ίφιτος πήγε να συμβουλευτεί την Πυθία για τον τρόπο απαλλαγής από αυτά τα δεινά, πως η Πυθία πρόσταξε τον Ίφιτο και τους ηλείους να ανακαινίσουν τους ολυμπιακούς αγώνες: «Τον Ολυμπιακόν αγώνα σώσασθαι». Και αυτός μαζί με τον Βασιλιά της Σπάρτης Λυκούργο και τον Βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη, συμφώνησαν να κηρυχθεί η Ηλεία «ιερά του Διός» και καθιέρωσαν την Εκεχειρία.
Όπως γνωρίζετε κάθε εχθροπραξία και πόλεμος έπρεπε να σταματά  όσο διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί
Αγώνες, στους οποίους προτάσσονταν αξίες όπως το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και  η ευγενής  άμιλλα. Σύμφωνα με αυτή όποιος έφθανε ένοπλος στην Ηλεία ήταν επιβεβλημένο να καταθέσει τον οπλισμό του στα σύνορα της χώρας και τα ξαναέπαιρνε όταν την εγκατέλειπε.

Σε αυτή λοιπόν την ιερή γη της Ηλείας η Συμπολιτεία Ολυμπίας ξεκίνησε το 2014 έχοντας ως σκοπό τη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, όπως διαμορφώθηκε κατά τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, και την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν σχέση με την ανάδειξη της γης που γέννησε τους Αγώνες και την προβολή της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή σε αυτούς.

Είχαμε όμως και ως βασική μας μέριμνα ότι πρέπει να υπάρξει μία γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο με το σύγχρονο και να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την αρμονία και το μέτρο ανάμεσα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Έτσι από την αρχή υλοποίησης των δράσεών μας πάντα στηριζόμαστε στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και πραγματοποιούμε δράσεις πολιτισμού όπως σήμερα την έναρξη της εικαστικής Έκθεσης που είναι αφιερωμένη στο «Ευ Αγωνίζεσθαι» και στην οποία συμμετέχουν 59 δημιουργοί.

Η γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο με το σύγχρονο είναι η ένωση της αρχαίας Ήλιδας (της διοργανώτριας πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) με τον τόπο τέλεσης την Αρχαία Ολυμπία, μέσω της «Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και των έργων που υλοποιούμε σε αυτή.

Όσοι έχετε ξανάρθει σε εκδηλώσεις μας γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο προσθέτουμε έργα επί αυτής της ημιορεινής διαδρομής των 50 χιλιομέτρων. Επί του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» έχουν ήδη τοποθετηθεί, προς διευκόλυνση των περιπατητών περισσότερες από 550 πινακίδες-βέλος με ακριβή χιλιομετρική αναγραφή από και προς τον τόπο προορισμού. Περίπου 40 πληροφοριακές πινακίδες οι οποίες ενημερώνουν τον περιπατητή για το που βρίσκεται, πόσο απέχει από κάθε χωριό με τα πόδια, ποδήλατο ή αυτοκίνητο, τι υπηρεσίες υπάρχουν σε κάθε χωριό, υψομετρικά και άλλες πολύ σημαντικές πληροφορίες. Ήδη έχουν κτισθεί κάποια πετρόκτιστα καθιστικά, τα οποία θα συμπληρωθούν και τα οποία θα λειτουργήσουν ως τοπόσημα. Δηλαδή θα ονοματισθούν σε σύγχρονους και αρχαίους ολυμπιονίκες.
Φέτος εκτός από  τη συμπλήρωση των υπαρχόντων έργων επί  των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Πύργου, ξεκινήσαμε την επέκταση της διαδρομής προς Αγραπιδοχώρι – Αρμάτοβα (τον τόπο που άφηναν τα όπλα τους όσοι έμπαιναν στην Ήλιδα) .
Εκτός όμως από τα έργα υλοποιούμε και δράσεις επί του Μονοπατιού  της Εκεχειρίας,  και είναι «ο δρόμος της Εκεχειρίας» που διεξάγεται  τα τελευταία 5 χρόνια, με κάθε χρόνο μεγαλύτερη συμμετοχή ελλήνων και ξένων δρομέων. Φέτος είχαν ξεπεράσει του 700. Όπως γνωρίζετε ο δρόμος δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύονται όλοι όσοι ολοκληρώσουν τη διαδρομή σχετικά δύσκολη, όπως και η Εκεχειρία, που όμως οι δρομείς και οι περιπατητές μπορούν να θαυμάσουν την αρμονία του ηλειακού τοπίου και να απολαύσουν την ηλειακή φιλοξενία  και τις τοπικές γεύσεις. Σε  όλες τις στάσεις που γίνονται στα 13 χωριά που μεσολαβούν από την Ήλιδα έως την Ολυμπία, καθώς οι κάτοικοι το αντιλαμβάνονται ως μία γιορτή για τον τόπο τους βγαίνουν και υποδέχονται τους δρομείς.
Και επίσης φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν μικρές διαδρομές τόσο μέσα στην Ήλιδα, ένας δρόμος αφιερωμένος στον Ίφιτο για παιδιά, όσο και μία διαδρομή από την Αρμάτοβα (όπου, όπως προείπαμε,  στην αρχαιότητα άφηναν τα όπλα θεατές και αθλητές, για να μπουν άοπλοι στην ιερά του Διός Ήλιδα). 
 Σκοπός μας είναι «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» όχι μόνο να οδηγήσει στην ανάπτυξη και προβολή της ημιορεινής Ηλείας από όπου διέρχεται, αλλά με τις δράσεις που υλοποιούμε προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο, το «ευ αγωνίζεσθαι» και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη, που για να επιτευχθεί καθοριστική είναι η συμβολή της Εκεχειρίας
Μπορεί να έχουν περάσει 2.796 χρόνια από τον χρησμό της Πυθίας  με τον οποίο προέβλεπε ότι μέσα από την αναγέννηση των αγώνων θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ευεξία στους ανθρώπους και στον κόσμο, και 124 από την 6η Απριλίου του 1896 που αναγεννήθηκαν σαν σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια ζούμε στην εποχή που υπάρχει μεγάλη κρίση αξιών και αμφισβήτηση των θεσμών.
Το ντόμπιγκ και η εμπορευματοποίηση των Αγώνων είναι εμφανή και καταδικάζονται από όλους. Αλλά δυστυχώς συνεχίζονται. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα  σε συνδυασμό με την όλο και πιο συχνή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  ήταν αυτά που φέτος μας οδήγησαν στο να τιμήσουμε την ολυμπιακή αξία του «Ευ Αγωνίζεσθαι», που στηρίζεται στην εντιμότητα, στην εμπιστοσύνη, στο σεβασμό των συναθλητών και των κανόνων διεξαγωγής, στην ευθύνη, στην ισότητα,  στη δικαιοσύνη, στη φροντίδα, στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και γενικά στην ευγενή άμιλλα.
 Και ίσως ήρθε πλέον ο καιρός γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο, να επαναφέρουμε την αρμονία και το μέτρο ανάμεσα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, να θυμίσουμε για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες επαναπροσδιορίζοντας  ο κάθε ένας από όλους εμάς – αθλητές, προπονητές, διαιτητές, θεατές- τις πανανθρώπινες  αξίες που κληρονομήσαμε και να πούμε το δικό μας τον «Ολυμπιακόν αγώνα σώσασθαι».

 Κλείνοντας να πω ότι όλες οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2020 στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020»,
διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας,
με συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας,
τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας,
Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Φίλη και την κα Πάλλη και βέβαια την Υπουργό μας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά
Θεσμικούς Φορείς Υποστήριξης τον Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Σπάρτης,
τελούν υπό την Αιγίδα των
Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού,
του Παγκοσμίου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM),
 της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΕΟΤ, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών,
Τεχνικό Φορέα Υποστήριξης το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) που από την αρχή αγκάλιασε τις προσπάθειές μας, και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών,
χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), το RunningNews.gr, τον Αθήνα 9.84, το apopseis.gr, το OVI magazine, το GreekTeachers.

Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, Ζαγόρι, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου