Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Χαιρετισμός Σπύρου Καβουνίδη (γιού της Δομνίτσας Λανίτη Καβουνίδου, πρώτης γυναίκας που μετείχε σε Ο.Α.)

 

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 6 Απριλίου, στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στο πλαίσιο των δράσεων του «Δρόμου Εκεχειρίας 2022», με τίτλο «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!)– «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τίμησε δρομείς του Στίβου και βέβαια δεν μπορούσε να μη τιμηθεί η πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.: Η ΔΟΜΝΙΤΣΑ ΛΑΝΙΤΟΥ ΚΑΒΟΥΝΙΔΟΥ.
Ο Σπύρος Καβουνίδης γιός της πρώτης γυναίκας που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες της Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη. Ο κ. Καβουνίδης αναφέρθηκε στη δράση της μητέρας του στη δεκαετία του ’30,  είχε όλα τα γυναικεία ρεκόρ σε ό,τι αγώνισμα υπήρχε τότε σε δρόμους και άλματα. Τόνισε ότι η Δομνίτσα Λανίτου υπηρέτησε και την προσπάθεια για ανύψωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Είτε αδιαφορώντας για τα αισχρόλογα των διαφόρων γιατί φορούσε σορτσάκι (σπάνιο για γυναίκες τότε), είτε δημοσιογραφώντας αργότερα για τον γυναικείο αθλητισμό.

Η Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη και την πρωτοπορία της Λανίτη, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα άρχισαν να ψηφίζουν το 1956.

Ο κ. Καβουνίδης στο χαιρετισμό του είπε:

"Ευχαριστώ πολύ την Συμπολιτεία Ολυμπίας και βέβαια την κα Σοφία Κοντογιάννη για την τιμή προς τη μητέρα μου Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου.

Κατά σύμπτωση ανήμερα της επετείου των γενεθλίων της (6 Απριλίου 1914).

Ήταν μεγάλη τιμή μα και χαρά της που ήταν η πρώτη και μόνη Ελληνίδα που μετέσχε στο στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων -στο Βερολίνο


το 1936. Μάλιστα μου διηγόταν πως, καθισμένη με τους άλλους αθλητές στην κερκίδα τη διπλανή από κει που καθόταν ο Χίτλερ, παρακολουθούσε όλο τον εκνευρισμό του για την επιτυχία του μαύρου Αμερικανού 
Jesse Owens στο μήκος που ξεπέρασε τον Γερμανό Long. Τόσο που στο τελευταίο -νικητήριο- άλμα του Owens ο Χίτλερ τσαντισμένος σηκώθηκε να φύγει.

-       Η Δομνίτσα από τη δεκαετία του ’30 είχε όλα τα γυναικεία ρεκόρ σε ότι αγώνισμα υπήρχε τότε σε δρόμους και άλματα. Τα τελευταία καταρρίφθηκαν την δεκαετία του ’60.

-       Εκτός από αθλήτρια υπηρέτησε τον γυναικείο αθλητισμό για πολλά χρόνια ως κριτής μα και ως Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Γυναικείου Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ.

-       

Υπηρέτησε και την προσπάθεια για ανύψωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Είτε αδιαφορώντας για τα αισχρόλογα των διαφόρων γιατί φορούσε σορτσάκι (σπάνιο για γυναίκες τότε), είτε δημοσιογραφώντας αργότερα για τον γυναικείο αθλητισμό. Και ήταν από τα πρώτα μέλη του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων.

-       Και βέβαια αγωνίστηκε για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κύπρο από διάφορες θέσεις. Ήταν και από τις οργανώτριες και συμμετέσχε στην Πορεία Γυναικών προς την Αμμόχωστο τον Απρίλιο του ’75.

-       Αθλείτο μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία. Και τέννις και σκι και κολύμπι. Έπαιζε beach volley και ρακέτες μέχρι τα 90 της και κολυμπούσε μέχρι τα 95 της.

-       Πέθανε το 2011 σε ηλικία 97 ετών.

-       

Δύο λόγια ακόμη:

·        Συγκινήθηκε και έκλαψε από χαρά με την Ολυμπιακή νίκη τής, επίσης τιμώμενης σήμερα, Βούλας Πατουλίδου το 1992 -και μάλιστα στο κύριο αγώνισμά της.

·        Θα τελειώσω με το τετράστιχο που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς για την μητέρα μου Δομνίτσα και την αδελφή της Ισμήνη το 1934:

“Ένα είναι το τραγούδι μου για σας, Δομνίτσα, Ισμήνη


Μια ρίμα για τη χάρη σας γίνεται περιβόλι
Χαρά στα νιάτα σας, ανθοί φυτρώνουν μυροβόλοι
Της Κύπρος τα τριαντάφυλλα, της Αττικής οι κρίνοι ”

-       Και – Ήταν πολύ καλή μητέρα".

Ευχαριτούμε θερμά τον κ. Καβουνίδη για την παραχώρηση των φωτογραφιών από το προσωπικό του οικογενειακό αρχείο.

 

 











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου