Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Ομιλία της Προέδρου της Συμπολιτείας Ολυμπίας κας Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη στο Travel West Forum, στην Πάτρα



Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας ΑΜΚΕ κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη μίλησε στο 
 TRAVEL WEST FORUM 2025, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το thebest.gr, το μεγαλύτερο περιφερειακό ειδησεογραφικό μέσο της χώρας, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο τουρισμός στη Δυτική Ελλάδα, τα δεδομένα και οι προοπτικές που διαμορφώνονται με βάση τις εθνικές και διεθνείς τάσεις του τουριστικού τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Travel West Forum, του κορυφαίου και καινοτόμου συνεδρίου για τον τουρισμό στην περιοχή.

Η κα Κοντογιάννη μίλησε στην ενότητα: " Mega Events: Δημιουργώντας Νέους Προορισμούς" με θέμα: «Οικοτουριστική Διαδρομή Ήλιδας-Ολυμπίας, Το μονοπάτι της εκεχειρίας», Πολιτισμός-Αθλητισμός πυλώνες ανάπτυξης. Στην ενότητα αυτή έλαβαν μέρος οι:


• Ελένη Αλμπάνη | Αντιπρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα:
«Welcome to Up. Ο νέος, πρωτοπόρος θεσμός του ΠανεπιστημίουΠατρών, ως προορισμός της νεολαίας το Φθινόπωρο στη Δυτική Ελλάδα»

• Νικόλαος Παπανικολάου | Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Πολεοδομίας & Βιώσιμου Τουρισμού Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου, με θέμα: «1826-2026: 200 χρόνια Έξοδος Μεσολογγίου- Το ιστορικό γεγονός ως πηγή έλξης ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος»

• Αλέξης Άγριος | Γενικός Διευθυντής Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων με θέμα: «Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού σε Ορεινούς Όγκους -Helmos Mountain Festival: Πώς ένα Ορεινό Φεστιβάλ Συνέβαλε στην Ανάπτυξη της Οικονομίας μιας Ολόκληρης Περιοχής»

• Κλεομένης Κωστόπουλος | Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας │ ArtWalk, με θέμα: «Το διεθνές Street Αrt Festival Πάτρας / Artwalk και το σύγχρονο φυσιογνωμικό αποτύπωμα της πόλης»

Η ομιλία της κας Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη:

"Καλησπέρα σας,

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση και να σας συγχαίρω για τη διοργάνωση του συνεδρίου που αναδεικνύει τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα.

Θα σας μιλήσω για την  Ηλεία η οποία είναι γνωστή για τις μαγευτικές παραλίες της, αλλά κυρίως για την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, η λάμψη της Ολυμπίας συχνά επισκιάζει την υπόλοιπη περιοχή. Χρειάζονται λοιπόν δραστηριότητες που να αναδείξουν όλη την περιοχή και θα προβάλλουν τον τόπο μας πολυδιάστατα αλλά και που θα επεκτείνουν την τουριστική περίοδο.

Είναι σημαντικό να προβάλλουμε τις δυνατότητες της περιοχής μας και να προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά της.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 χρόνια, με την Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας όταν υποδεχόμασταν τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο, προβάλλοντας τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα.

Ωστόσο, πολλοί επισκέπτες που είχαν επισκεφθεί ήδη την Ολυμπία δεν κατέβαιναν καν από το πλοίο, καθώς δεν υπήρχε κίνητρο να ανακαλύψουν την υπόλοιπη Ηλεία. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για νέα τουριστικά προϊόντα που θα αναδείκνυαν την ιστορία και τη φύση της περιοχής μας.

Το 2014 ιδρύσαμε τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και, με έμπνευση από τις αναφορές του Παυσανία, αναδείξαμε την ημιορεινή διαδρομή με την ονομασία: Οικοτουριστική Διαδρομή Ήλιδας-Ολυμπίας: το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, οποία δεν είναι απλά μια διαδρομή, αλλά ένα ζωντανό μνημείο που προάγει τις Ολυμπιακές αξίες και την Εκεχειρία.




Στόχος μας είναι να γίνει διεθνώς γνωστή και να αποτελέσει επίκεντρο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, προσβάσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εκμεταλλευόμενοι την ιστορία που λέει ότι ο Ίφιτος ζήτησε την βοήθεια του Μαντείου των Δελφών για το πώς θα ομονοήσουν οι Έλληνες και θα γλυτώσουν από λοιμώδη νόσο και του απάντησε το γνωστό «τον Ολυμπιακό Αγώνα ανανεώσασθε» εδραιώνοντας τους Ο.Α. μαζί με τον Λυκούργο της Σπάρτης και τον Κλεοσθένη της Πίσας και θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους αγώνες την Εκεχειρία, δημιουργήσαμε ένα δίκτυο διαδρομών στο όνομά τους και το οποίο περιλαμβάνει:

  • Τον "Δρόμο του Ίφιτου", διαδρομή ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά στην Αρχαία Ήλιδα.
  • Τον "Δρόμο του Κλεοσθένη", από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία.
  • Τον "Δρόμο του Ηρακλή" από το Αγραπιδοχώρι – τόπο που άφηναν αθλητές κι επισκέπτες τα όπλα τους, ώστε να μπουν άοπλοι στην «Ιερά του Διός» Ήλιδα, - έως την Αρχαία Ήλιδα. Ο Δρόμος αυτός γίνεται κάθε ολυμπιακή χρονιά, δηλ. κάθε 4 χρόνια, αφού προηγηθεί μία μικρή τελετή εναπόθεσης των όπλων στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου.
  • Τον «Δρόμο της Εκεχειρίας", επί της κύριας διαδρομής του Μονοπατιού της Εκεχειρίας και εφέτος ο Δρόμος θα γίνει στις 27 Απριλίου.

Κάθε χρόνο, περίπου 600 δρομείς διασχίζουν 50 χλμ από την Αρχαία Ήλιδα έως την Ολυμπία, περνώντας από 13 χωριά.

Στη διαδρομή βιώνουν τη φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά δημιουργώντας μια γιορτή που ενώνει και προβάλει τον τόπο, τις τοπικές παραδόσεις και τη γαστρονομία της περιοχής, συνδυάζοντας πολιτισμό, αθλητισμό, φύση και παράδοση.

Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Θέλουμε όλο το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να είναι αφιερωμένο σε Ολυμπιονίκες και Ολυμπιακές αξίες. Υπάρχει ένα πλάνο γι’ αυτό. Περπατώντας π.χ. στη Δάφνη, οι δρόμοι είναι αφιερωμένοι στην Ελληνορωμαϊκή πάλη και με πινακίδες θα που παραπέμπουν σε ιστορίες Ολυμπιονικών.

Ανάμεσα στα κάθε χωριά υπάρχουν πετρόκτιστα καθιστικά που λειτουργούν ως τοπόσημα προς τιμήν τους.

Δημιουργούμε εμπειρίες που αναδεικνύουν την τοπική κουλτούρα και την πολιτιστική μας κληρονομιά, διαφοροποιώντας το τουριστικό προϊόν της Ηλείας από το παραδοσιακό μοντέλο "ήλιος-θάλασσα".

Για να ενισχύσουμε αυτόν τον εναλλακτικό τουρισμό, προτείνουμε:

  1. Τη δημιουργία θεματικών διαδρομών -όπως αυτές που προαναφέραμε- που θα συνδέουν την ιστορία, την παράδοση και τη φύση, με περιπάτους στους αρχαιολογικούς χώρους, επισκέψεις σε μικρά μουσεία και γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων.
  2. Βιωματικά προγράμματα, όπως μαθήματα χειροτεχνίας αλλά και παραδοσιακής μαγειρικής.
  3. Ανάπτυξη αγροτουρισμού, με επισκέψεις σε τοπικά αγροκτήματα και μικρές μονάδες παραγωγής.
  4. Ενίσχυση αθλημάτων όπως η κωπηλασία στη λίμνη Φράγματος Πηνειού, που μπορεί να εξελιχθεί σε προπονητικό κέντρο, αλλά και στην λίμνη Καϊάφα.
  5. Προώθηση της ιππασίας και της πεζοπορίας.
  6. Αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για επισκέπτες όλο τον χρόνο.
  7. Αξιοποίηση της τάσης των ψηφιακών νομάδων

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης. Και η αναβίωση της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να αναδείξει περαιτέρω αυτή την Ολυμπιακή Γη.

Μπορούμε να προωθήσουμε τη Δυτική Ελλάδα ως κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και ειρήνης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό μοντέλο βασισμένο στη βιωσιμότητα.

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας, μέσω του "Δρόμου της Εκεχειρίας", διατηρεί ζωντανό το όραμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης και σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Περιφέρειας. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι μοχλοί ανάπτυξης για την περιοχή, 365 μέρες τον χρόνο, προσφέροντας ευκαιρίες στους κατοίκους και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλουμε στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Έχουμε κάνει την αρχή. Δεν είναι όνειρο πια!  Στοχεύουμε στο μέγιστο, γιατί το οφείλουμε τόσο στην ιστορία του τόπου μας όσο και στο μέλλον των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ!".

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στις οθόνες του Συνεδρίου έπαιζε το video παρουσίασης των έργων και των δράσεων επί του Μονοπατιού της Εκεχειρίας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου