Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ομιλία της Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη με θέμα: Οι Ολυμπιακές αξίες και η συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη


Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο "Η Ολυμπιάδα"σχετικά με τη Συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. μίλησε  η κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, προέδρος της Γ.Σ. της Συμπολιτείας Ολυμπίας. 
Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος της Ολυμπιάδας κα Ιωάννα Λουρίδα, η οποία και καλωσόρισε τις ομιλήτριες και τους παρευρισκόμενους και η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, συνιδρύτρια της εταιρείας Zeus & Dion.
Στην εκδήλωση μίλησε η κα Κατερίνα
Καμηλάκη πρ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στην έννοια της  λαογραφίας, τη σύνδεση της γυναίκας με τη λαογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό.
Στη συνέχεια  πρόεδρος της Γ.Σ. της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Κοντογιάννη στην ομιλία της είπε:
"Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρόσκληση  να μιλήσω στην ημερίδα σας. Με τις κυρίες που πάνελ  γνωριζόμαστε από παλιά.
Από αριστερά οι κυρίες Ιωάννα Λουρίδα, Μαρέβα Γκραμπόφκσι
Μητσοτάκη, Κατερίνα Καμηλάκη, Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη,
Ελένη Πετρουλάκη κα κα Τζώρτζεβιτς
Με την Γιάννα Λουρίδα- Διαμαντοπούλου, μας συνδέει οικογενειακή φιλία.
Με την Κατερίνα Καμηλάκη μας συνδέει η έκθεση «Ελαίας Εγκώμιο», η στήριξή της εδώ και χρόνια στην προσπάθεια που κάνουμε για τον Δρόμο της Εκεχειρίας και όχι μόνο.
Η Ελένη Πετρουλάκη έχει τιμηθεί από την οργάνωσή μας σε εκδήλωση που είχαμε κάνει το 2015 στο Tae Kwo Do στο first Sports and Education Festival.
Την Μαρέβα Μητσοτάκη την θαυμάζω, για τη δράση της  και γιατί κι αυτή όπως κι εμείς -σε άλλο τομέα-  προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο.
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι επιχειρηματίας.
Είμαι εθελόντρια αλλά ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα.
Η δουλειά που έχουμε κάνει υποστηρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες εθελοντικά στηρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε για ανάδειξη των ημιορεινών περιοχών της Ηλείας, μέσω του πολιτισμού και του αθλητισμού.


Εντάξαμε την Οικοτουριστική  Διαδρομή Ήλιδας –Ολυμπίας, «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας», στο Leader, αξιοποιώντας τα υπόλοιπα ενός προγράμματος που έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική περιφέρεια με στόχο να προβάλλουμε τον τόπο μας, και να του δώσουμε ευκαιρίες για πρόοδο και ανάπτυξη.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της Ηλείας ανήκουν στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Γνωρίζουμε, όμως, επίσης πολύ καλά ότι αν εμείς οι άνθρωποι που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, τον αγαπάμε και τον πονάμε, δεν ασκήσουμε πιέσεις τότε τίποτε δεν θα γίνει και τίποτα δεν θα επιτύχουμε.
Ζούμε σε έναν τόπο στον οποίο ο Θεός απλόχερα χάρισε μοναδικό φυσικό κάλλος. Ζούμε σε μία περιοχή που οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν έναν μοναδικό πολιτισμό που αντάξιός του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
Θα είναι άδικο αν και εμείς ακολουθήσουμε τη μοιρολατρική τακτική του "ωχ αδελφισμού" και του "δεν βαριέσαι" και δεν αξιοποιήσουμε τα δώρα του Θεού και την κληρονομιά των προγόνων μας.
Σήμερα, από αυτή την ημερίδα για άλλη μία φορά δίνουμε έμφαση στο Μονοπάτι που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία και στις δράσεις και τα έργα που έχουν γίνει αλλά και πρέπει να γίνουν. Έχει φτάσει πια η ώρα αυτή η σύνδεση της Ήλιδας, που ήταν  η διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, με το Ιερό της Ολυμπίας όπου τελούντο οι αγώνες, να συμβολίσει όχι μόνο την αρχαία ένωση όλων των Ελλήνων αλλά και να συμβολίσει την κοινή προσπάθεια όλων των Ηλείων για αξιοποίηση κάθε γωνιάς της ιερής αυτής γης, που γέννησε την ιστορία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και παναθρώπινες αξίες όπως αυτή του "ευ αγωνίζεσθαι" αλλά και της Εκεχειρίας.
Στηριζόμενοι στις διηγήσεις του Παυσανία ενώσαμε την Ήλιδα με την Ολυμπία μέσα από τα 13 χωριά που μεσολαβούν συνδυάζοντας τις μελέτες του Αρχιτέκτονα Νίκου Αλεξανδρόπουλου και του ΕΟΤ που είχαν κάνει οι κ.κ. Αγριαντώνης, Σπηλιόπουλος, και η αρχαιολόγος Σμαράγδας Αγγελίδου.
Επιλέξαμε την ημιορεινή διαδρομή έχοντας τον ίδιο στόχο  που έχετε και σεις ως σύλλογος - και μέσω αυτής της Ημερίδας. Να βοηθήσουμε την ανάπτυξη μιας περιοχής που ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά ο Παυσανίας την περιγράφει ως τον «κάλλιστο τόπο». Μιας περιοχής – η οποία έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τόσο του 2007 όσο και των μετέπειτα χρόνων- και σιγά σιγά βοηθούμε να βγει από την αφάνεια.
Η διαδρομή διέρχεται από ελαιώνες, αμπελώνες, καλλιεργήσιμη γη και από δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα όμορφες κάτι που προσφέρει άφθονα η γη της Ηλείας.
Μια τέτοια οικοτουριστική πορεία, πολύωρη και κουραστική, χρειάζεται να εξοπλιστεί με χώρους εστίασης, καθώς και με ξενώνες φιλοξενίας για ύπνο. Αυτοί θα κατασκευαστούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία, βοηθούμενοι και εντασσόμενοι στον αναπτυξιακό νόμο και θα πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα.
Όλοι παραδεχόμαστε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Δεν μπορεί όμως να στηριζόμαστε μόνο στο δόγμα «Ήλιος και θάλασσα», γιατί σύντομα θα επέλθει κορεσμός.
Ο τουρίστας, φθάνοντας σε έναν τόπο, θέλει εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα να γίνει ένα με τον πολιτισμό του, με τις συνήθειες και τις παραδόσεις του, οι οποίες, όμως εκφράζονται από τους ανθρώπους της κάθε περιοχής. 
Θέλουν να μάθουν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τους μύθους μας.
Πώς ζούμε σήμερα, τι τρώμε, πώς διασκεδάζουμε. Και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους να είναι γεμάτοι μνήμες που μπορεί να ανασύρονται μέσα από την επανάληψη της γεύσης από ένα μπουκάλι λάδι, ένα κομμάτι τυρί, ένα βάζο μέλι, λίγες σταφίδες, ένα μπουκάλι κρασί, τσίπουρο ή ούζο, ένα χειροτέχνημα ή από ένα βότανο που κατά εκατοντάδες συναντάμε στην μοναδική ηλειακή φύση.
Στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» επιχειρούμε να συνδυάσουμε τον αθλητικό- περιπατητικό τουρισμό με τον οικοτουρισμό.  Η διαδρομή των 50 χιλιομέτρων ξεκινά από την Ήλιδα και για να φθάσει στην Ολυμπία, περνάει μέσα από 13  χωριά:  Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόϊ, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανο.
Σε κάθε ένα από τα χωριά  γίνεται μια στάση των 600 και πλέον αθλητών- περιπατητών και εκτός από τα απαραίτητα που έχουμε διανείμει ως οργανωτική επιτροπή (νερά, χυμούς κ.α.) οι κάτοικοι, τους υποδέχονται προσφέροντας τοπικά γλυκίσματα και εδέσματα. Οι συμμετέχοντες στο Δρόμο της Εκεχειρίας απολαμβάνουν τη μοναδική ηλειακή φιλοξενία που έχει τις ρίζες της στον Ξένιο Δία, και οι ίδιοι γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου μας.


Με τα έργα που έχουν γίνει διασφαλίζεται η πρόσβαση του κοινού στο Μονοπάτι, η γνωστοποίησή του στο κοινό με ενημερωτικά φυλλάδια σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά) αλλά και με ενημερωτικές πινακίδες στα λιμάνια της περιοχής και στην εθνική οδό, σήμανση με πληροφοριακές - ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες βέλος, η δημιουργία τόπων ξεκούρασης και θέασης σε επιλεγμένα σημεία του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας». Έχει υλοποιηθεί  το πρώτο στάδιο της εφαρμογής application με χρηστικές πληροφορίες για το μονοπάτι, τη διαμονή, τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή κλπ, site με πληροφορίες για το Μονοπάτι  και οι ενέργειες αυτές προωθούνται μέσω των social media (με περισσότερους από 21.000 φίλους στη σελίδα του facebook, instagram, twitter, google+, blog).

 Στόχος μας είναι κατά μήκος της διαδρομής να αναπτυχθούν πολιτιστικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σύντομα, τμήματα της διαδρομής θα ονοματισθούν προς τιμήν μεγάλων ολυμπιονικών των αρχαίων και σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων.
Φιλοδοξούμε η διαδρομή που προτείνεται να μην είναι μία και μοναδική. Να αποκτήσει δηλαδή σε δεύτερη φάση και άλλες παράλληλες διαδρομές, ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί ένα πλέγμα και μία δέσμη τέτοιων πορειών που θα περνά από πολλούς οικισμούς. Έτσι με τη βοήθεια κοινοτικών προγραμμάτων (όπως το καινούργιο πρόγραμμα Leader) αλλά και χορηγίες ιδιωτών να εμπλουτίσουμε την κύρια  διαδρομή με εναλλακτικές διαδρομές και να δημιουργήσουμε κι άλλους χώρους αναψυχής, που θα βοηθούν τον οικοτουρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΤ στη μελέτη του προέβλεπε ότι στο μονοπάτι μπορούν να το διαβαίνουν κάθε μέρα περί τους 600 περιπατητές, ενισχύοντας – βέβαια- τον οικοτουρισμό της περιοχής.
Και έτσι είναι. Γιατί αν οι δράσεις επεκταθούν πέραν της κλασσικής διαδρομής του Δρόμου, που κάνουμε κάθε χρόνο (εφέτος θα γίνει στις 5 Μαΐου) τα συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα θα αποκτήσουν ζωή για ολόκληρο το έτος. Οι περιπατητές θα χρειάζονται φαγητό, καταλύματα, ενθύμια κοκ. Θα αναπτυχθεί μια δραστηριότητα που σήμερα είναι άγνωστη στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, καθώς το Μονοπάτι της Εκεχειρίας θα είναι απλώς ο άξονας πάνω και γύρω από τον οποίο θα αναπτύσσεται  ο περιβαλλοντικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός  τουρισμός, αλλά και ο αθλητικός τουρισμός. Ας μη ξεχνάμε ότι γύρω από τον συγκεκριμένο άξονα υπάρχουν πολλά μεταβυζαντινά μνημεία, ενώ κατάληξή του είναι το μεγαλύτερο μνημείο πολιτισμού και αθλητισμού του κόσμου, η Ολυμπία.
Ιδιαίτερα ο  αθλητικός τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο αναξιοποίητο για την Ηλεία, αφού με επίκεντρο το δίπολο Ήλιδα- Ολυμπία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολλές δράσεις, όπως επίσης και γύρω από τις Λίμνες Καϊάφα και Καραμανλή, δηλαδή τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.
Με αφορμή δράσεις γύρω από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τις οποίες σας ανέφερα, μπορούν να λειτουργήσουν σχολές εκπαίδευσης νέων αλλά και γυναικών και όχι μόνο γύρω από την χειροτεχνία, αλλά και να στηριχθούν τα τοπικά ΤΕΙ.
Γιατί να μην υπάρχουν εκθετήρια με τοπικά προϊόντα;
Γιατί να πρέπει να αγοράζουμε τα είδη ελληνικής λαϊκής τέχνης από την Κίνα;
Οι κυρίες Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, Σοφία Χίντζιου
Κοντογιάννη και Αλεξάνδρα Σούλη
-          Και όπως έχω πληροφορηθεί ήδη η κα Μητσοτάκη χρησιμοποιεί δαντέλες από τοπική μας βιομηχανία.-
Γιατί να μην ενεργοποιηθούν γυναίκες της περιοχής προς αυτήν την κατεύθυνση;
Όπως σας προείπα οι γυναίκες της περιοχής φτιάχνουν εξαιρετικές πίτες και γλυκά, που κερνάνε τους δρομείς μας.
Γιατί να μη μαθαίνουμε εμείς τη γαστρονομία της περιοχής, τα παραδοσιακά μας εδέσματα, στους ξένους επισκέπτες μας;
Οι γυναίκες στην ανάπτυξη της Ηλείας έχουμε έναν ξεχωριστό ρόλο.
Η εικόνα της γυναίκας νοικοκυράς που ήταν κλεισμένη στο σπίτι ανήκει στο παρελθόν.
Από εκείνη τη γυναίκα όμως έχουμε κληρονομήσει πολλά, δεξιότητες, τέχνη, συνταγές… που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν. Βελτιώνοντάς τες μπορούμε να τις αναπτύξουμε επιχειρηματικά. 
Και εδώ θα μπορούσε να είναι και ο πολύ σημαντικός ρόλος του Συλλόγου «Ολυμπιάδα», για διαρκή ενημέρωση για τις οικονομικές δυνατότητες στήριξης που προσφέρονται μέσα από ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κρίμα χρήματα που θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ηλεία, να επιστρέφουν στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για την προώθηση προϊόντων του τόπου μας ή χειροτεχνημάτων. Σύλλογοι, Δήμοι, Περιφέρεια, κεντρικό κράτος πρέπει ενώνοντας τις δυνάμεις μας να προωθήσουμε τα αποτελέσματα των κόπων μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και ορισμένες καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως κομπολόγια ή κεντήματα, να τα κάνουμε μόδα. Κάποτε τη δουλειά αυτή την έκανε ο ΕΟΜΜΕΧ. Τώρα, κανείς…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο πολιτισμός μπορεί να εμπνεύσει το σήμερα είναι η επιτυχία της επιχείρησης που έχει δημιουργήσει η κυρία Μητσοτάκη με τις συνεργάτιδές της στον τομέα της μόδας, αφού οι δημιουργίες του οίκου τους αντλούν την έμπνευσή τους από τον ελληνικό πολιτισμό.
Ενεργοποιούμενες στο χώρο του πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Κυρίως μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, μιας και όσοι ασχολούνται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού το πράττουν  κυρίως τις άλλες εποχές του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Αν δείτε στο διάβα της ιστορίας δεν υπάρχει περίοδος που να μην την έχει σφραγίσει η γυναικεία παρουσία.
Σήμερα, οι συνθήκες δίνουν τη δυνατότητα οι γυναίκες να δράσουμε ενισχυτικά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγούμε από την κρίση, δίνοντας ζωή στον τόπο μας. 
Η βάση υπάρχει.
Ιδέες υπάρχουν.
Εκείνο που λείπει μέχρι σήμερα είναι η στήριξη της πολιτείας.
Σύντομα πιστεύουμε ότι κι αυτό το έλλειμμα θα καλυφθεί.".
Τέλος η κα Ελένη Πετρουλάκη αναφέρθηκε στο πώς δημιούργησε τις επιχειρήσεις της σχετικά με τον γυναικείο αθλητισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου