της Μαρίας Μόσχου για https://www.hephaestuswien.com/sinenteuxi-sofia-kontogianni-hw/
Η Συμπολιτεία Ολυμπίας (Federation of Οlympia) είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2014. Σκοπό έχει την προαγωγή και διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους, όπως διαμορφώθηκε κατά τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν σχέση με την ανάδειξη της γης, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και προβολή Της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους αγώνες.Στοχεύει στη συμφιλίωση των λαών και την καταπολέμηση των εν γένει διακρίσεων τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, την κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών, την καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μέσω
του αθλητισμού, αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Γεννήθηκε στη Σκοτούσσα Σερρών. Είναι έγγαμη με τον Γ. Κοντογιάννη και μητέρα δύο αγοριών. Έχει σπουδάσει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργασθεί στο Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. (1979-1990), στα Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού (1990-!993), στη Διεύθυνση Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων. Είναι μία εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία».
- Κυρία Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη, είστε Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας και μια από τις δράσεις σας είναι το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και ο Δρόμος της Εκεχειρίας. Μπορείτε να μας πείτε παρακαλώ, τι είναι ακριβώς;
Ο σκοπός της Συμπολιτείας Ολυμπίας είναι η διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, όπως διαμορφώθηκε κατά τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, και η υλοποίηση έργων και δράσεων που να έχουν σχέση με την ανάδειξη της γης που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες και την προβολή της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Αγώνες.
Εμπνεόμενοι από αναφορά του Παυσανία στην ορεινή διαδρομή Ήλιδας -Ολυμπίας και προσπαθώντας να συνδέσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, ολοκληρώσαμε πριν λίγο καιρό την πρώτη φάση έργων πρόσβασης, επί της «Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας», ενημέρωσης, γνωστοποίησής της, θέσεις θέασης και ξεκούρασης κ.α. Υπάρχει μία ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης σε βάθος χρόνου όλης της περιοχής που διέρχεται το Μονοπάτι, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο και συστηματικό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στηριγμένο στο περιβάλλον και στον πολιτισμό.
Εκτός όμως από τα έργα που υλοποιούνται διοργανώνουμε κάθε χρόνο τον “Δρόμο της Εκεχειρίας” συνδέοντας την Αρχαία Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, με τον τόπο τέλεσης, την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και εκδηλώσεις για την Εκεχειρία ως αξία ζωής και Ολυμπιακή παρακαταθήκη.
- Πότε διεξήχθη για πρώτη φορά «Ο δρόμος της Εκεχειρίας»;
Ο Δρόμος της Εκεχειρίας διεξήχθη πρώτη φορά το 2016 και όπως κάθε ολυμπιακή χρονιά, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τις χρονιές που διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες, ονομάζεται «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας».
Ταυτόχρονα όμως όλα αυτά τα χρόνια θέλοντας να δώσουμε έμφαση στο «Νους υγιής εν σώματι υγιή» των αρχαίων Ελλήνων διοργανώνουμε εικαστικές εκθέσεις αφιερωμένες είτε σε ολυμπιακές αξίες (Ευ Αγωνίζεσθαι») είτε σε αθλήματα (πάλη, δρομείς μεγάλων αποστάσεων κ.α.)
- Με ποια αφορμή δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο «Μονοπάτι»;
Η ιδέα για την αναβίωση του μονοπατιού που ένωνε την διοργανώτρια πόλη Ήλιδα με τον τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπία, ήταν παλιά. Για το σκοπό αυτό έγιναν κατά καιρούς διάφορες μελέτες. Μία από αυτές έγινε μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, από τον ΕΟΤ.
Όταν υπήρξε ένα πρόγραμμα του προγράμματος Leader για Μονοπάτια και διαδρομές εντάξαμε το Μονοπάτι στο πρόγραμμα και υλοποιήθηκαν τα έργα που προείπαμε.
- Ποιο μήνυμα θέλει να δώσει στον κόσμο η «Εκεχειρία»;
Πιστεύουμε ότι κάθε μέτρο από τα περίπου 50χλμ, από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία θα μας φέρνει κάθε φορά πιο κοντά στο στόχο, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο! Κάθε δρομέας γίνεται αγγελιοφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη! Την Ειρήνη που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο, του σύγχρονου και, υποτίθεται, πολιτισμένου κόσμου.
- Πρόκειται για μία εύκολη διαδρομή;
Όπως η Εκεχειρία για να επιτευχθεί είναι δύσκολη και θέλει θέληση, έτσι είναι και το Μονοπάτι. Έχει πολλές εναλλαγές: χωματόδρομο, ανηφόρες, κατηφόρες, άσφαλτο… Όμως όλη η διαδρομή που ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα και διέρχεται από 13 χωριά της ημιορεινή Ηλεία είναι πανέμορφη και η ανταμοιβή του δρομέα, του περιπατητή είναι η άφιξη στον πιο γνωστό τόπο όλου του κόσμου την Αρχαία Ολυμπία.
- Πόσο έντονη είναι η ανάγκη μιας Εκεχειρίας στην εποχή μας;
Η καθιέρωση της Εκεχειρίας είναι αναγκαία στον σύγχρονο κόσμο. Είναι απόδειξη πολιτισμού και επικράτησης της λογικής. Άλλωστε αυτό ήταν το νόημα και της καθιέρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Στην σύγχρονη εποχή επαναφέραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έλαβαν παγκόσμια διάσταση, αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε πλήρως τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τους αγώνες. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να προσπαθούμε. Πιστεύω ότι αν ο καθένας μας αρχίσει να υιοθετεί της ολυμπιακές αρχές και αξίες, τότε θα γίνει εφικτό να υιοθετηθούν από την κοινωνία και τις ηγεσίες.
- Είναι εφικτή; Και αν ναι, πως μπορεί να υλοποιηθεί;
Σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει πλειάδα διαφορετικών χωρών, φυλών, γλωσσών, θρησκειών, πολιτισμών. Καμιά άλλη διοργάνωση δεν μπορεί να συγκεντρώσει ειρηνικά όλους τους λαούς, όλους τους πολιτισμούς, όλες τις θρησκείες σε μια κοινή παγκόσμια διοργάνωση, παρά μόνο αυτό το καταφέρνει μόνο ο αθλητισμός και ιδιαίτερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Δυστυχώς η αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων το 1896 δεν συνοδεύτηκε και από την αναβίωση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας ούτε συνέβαλε στην ανάπτυξη σοβαρού κινήματος εκεχειρίας. Αποτελεί εξαίρεση η απόφαση της ΔΟΕ για ανάλογη ολυμπιακή ειρήνη στα Βαλκάνια το 1992 ώστε οι αθλητές της Γιουγκοσλαβίας να συμμετάσχουν στην 23η Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης και το
ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου 2003 με το οποίο συμφώνησαν και συγκηδεμόνευσαν 190 κράτη μέλη του ΟΗΕ για 16 ημέρες ειρήνης στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Υπάρχουν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες για εκεχειρία το 1994, 1998 και το 2.000 στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Με την πάροδο του χρόνου ευτυχώς γίνεται κατανοητή όλο και περισσότερο η σημασία της ολυμπιακής εκεχειρίας, γι’ αυτό η ΔΟΕ ίδρυσε διεθνές ίδρυμα ολυμπιακής εκεχειρίας και διεθνές κέντρο ολυμπιακής εκεχειρίας με πρόεδρο τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ και αντιπροέδρους την κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο πρ. πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου 2003 με το οποίο συμφώνησαν και συγκηδεμόνευσαν 190 κράτη μέλη του ΟΗΕ για 16 ημέρες ειρήνης στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Υπάρχουν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες για εκεχειρία το 1994, 1998 και το 2.000 στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Με την πάροδο του χρόνου ευτυχώς γίνεται κατανοητή όλο και περισσότερο η σημασία της ολυμπιακής εκεχειρίας, γι’ αυτό η ΔΟΕ ίδρυσε διεθνές ίδρυμα ολυμπιακής εκεχειρίας και διεθνές κέντρο ολυμπιακής εκεχειρίας με πρόεδρο τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ και αντιπροέδρους την κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο πρ. πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
Υπάρχει όμως και η μικρή εκεχειρία από την οποία θα προκύψει και αυτή η μεγάλη και για την οποία προσπαθούμε όλοι εμείς που διοργανώνουμε τον Δρόμο της Εκεχειρίας αλλά και όλοι οι δρομείς, που στέλνουν το δικό τους μήνυμα και ο κάθε δρομέας γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος, της Εκεχειρίας. Της Εκεχειρίας που ξεκινά από τον κάθε ένα από εμάς, από τη γειτονιά μας, την πόλη μας και εξαπλώνεται. Αυτό λοιπόν γίνεται με το κάθε μέτρο από τα 49.800 χιλιόμετρα από την Ήλιδα στην Ολυμπία που μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας που είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα της Εκεχειρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
- Ποιοι βραβεύονται στον «Δρόμο της Εκεχειρίας»;
Βραβεύονται όλοι όσοι ολοκληρώσουν τη διαδρομή των 49.8 χλμ με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια. Γιατί στον συγκεκριμένο δρόμο έχει σημασία και η ολοκλήρωση της πορείας. Στην Εκεχειρία πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, οι διαδικασίες για να οδηγηθούμε στην ειρήνη, που για εμάς την ειρήνη την αντιπροσωπεύει η Αρχαία Ολυμπία.
Φέτος το μετάλλιο έχει σχεδιαστεί από τον γλύπτη κ. Ευάγγελο Μουστάκα. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε ως δημιουργό του επιβλητικού και εθνικά συμβολικού αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.
- Τι σημαίνει Εκεχειρία για εσάς την ίδια;
Να την κάνεις τρόπο ζωής. Να δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία στο διάλογο, στη συζήτηση.
- Ποιοι μετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια;
Να σας θυμίσουμε ότι στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες έφθαναν στην ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας, αθλητές και θεατές από όλον τον τότε γνωστό κόσμο- από όπου υπήρχαν Έλληνες- εναπόθεταν τα όπλα τους και έμπαιναν άοπλοι στον ιερό χώρο της Ηλείας για να αγωνισθούν, έχοντας κάνει ο καθένας τον δικό του δρόμο εκεχειρίας από την πόλη που ερχόταν μέχρι την Ήλιδα και την Ολυμπία. Και ερχόντουσαν Έλληνες από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Όχι μόνο από τις γειτονικές Φιγάλεια και Λέπρεον, αλλά και από την Αθήνα, την Αίγινα, την Κέρκυρα, τη Λίνδο, τους Δελφούς, τη Σκοτούσσα, τους Φιλίππους, την Κάρυστο, την Μίλητο, τις Κλαζομεναίς, την Πέργαμο, τον Κρότωνα, τον Τάραντα και το Ρήγιον της Νότιας Ιταλίας, τις Συρακούσες, τον Ακράγαντα της Σικελίας, την Αλεξάνδρεια, την Ερμόπολι της Αιγύπτου, τη Σελεύκεια της Βόρειας Συρίας, την Προύσα της Βιθυνίας, την Πέτρα της Ιορδανίας…
Αν και σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει έρχονται πολίτες από την Ηλεία, την Αθήνα, την Αχαΐα, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Άνδρο, τη Σαντορίνη, τη Λαμία, την Ολλανδία, την Ιταλία και οι οποίοι θα μετάσχουν στο δρόμο της Εκεχειρίας στις 8 Μαρτίου στην Ηλεία και στις 15 Μαρτίου στην Αθήνα (κάνοντας τη συμβολική διαδρομή Πνύκα Καλλιμάρμαρο) και δίνοντας το δικό τους μήνυμα για ειρήνη.
Σε όλες αυτές τις δράσεις μετέχουν/στηρίζονται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους πολίτες αλλά και από την πολιτεία μέσω των Υπουργείων, την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς κ.α.
- Κάνετε όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Ο στόχος σας ποιος είναι;
Στόχος μας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας” και μέσω της συμβολικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας όχι απλώς να αναβιώσουμε μια διαδρομή, ένα μονοπάτι, αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση «το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο
τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη…
- Πότε θα λάβει χώρα ο επόμενος «Δρόμος της Εκεχειρίας»;
Ο Δρόμος της Εκεχειρίας συνήθως γίνεται τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Φέτος όμως που είναι ολυμπιακή χρονιά, θα γίνει λίγο πριν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, την Κυριακή 8 Μαρτίου.
- Πόσοι δρομείς έχουν δηλώσει συμμετοχή
Έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 700 δρομείς.
- Πόση απόσταση πρέπει να διανύσουν οι δρομείς
Είναι 49,8 χλμ. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα, διέρχεται από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανο και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία.
- Θα υπάρξουν άλλες δράσεις από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας;
Φέτος για πρώτη φορά θα γίνει μία εκδήλωση το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στις 11 π.μ. στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου (πλησίον της περιοχής Αρμάτοβα, όπου κατά την αρχαιότητα οι αθλητές εναπόθεταν τον οπλισμό τους, ώστε να εισέλθουν άοπλοι στην Αρχαία Ήλιδα και στην Αρχ. Ολυμπία), θα πραγματοποιηθεί μία συμβολική τελετή εναπόθεσης οπλισμού. Στη συνέχεια δρομείς του ΑΣΑΕΔ, που θα παρίστανται, θα τρέξουν από το Αγραπιδοχώρι μέχρι την Αρχαία Ήλιδα.
Η υποδοχή τους θα γίνει στο ξύλινο Θέατρο της Ήλιδας, όπου θα είναι και μαθητές οι οποίοι θα έχουν τρέξει τα 2χλμ από την πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας μέχρι το παλαιό Μουσείο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.
Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας στις 4.00 το απόγευμα. Η διαδρομή είναι αφιερωμένη στον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των τριών που είχαν συνυπογράψει την Εκεχειρία στην αρχαιότητα.
Η εκδήλωση αυτή έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του #BEACTIVE (που υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γ.Γ. Αθλητισμού).
Η γιορτή στο θέατρο της Ήλιδας (στις 5.00 μ.μ.) θα περιλαμβάνει συναυλία, δρώμενα από τοπικά σχολεία, φιλέματα από τοπικούς συλλόγους κ.α.. Μαθητές και αθλητές θα βραβευθούν με αναμνηστικά πήλινα μετάλλια του δίσκου της Εκεχειρίας, φτιαγμένα από τον γλύπτη Γιώργο Ρούσση, αναμνηστικά t-shirt, έπαινο κ.α.
Επίσημη καλεσμένη, η οποία θα λάβει μέρος και την επόμενη ημέρα στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», είναι η κα Μαρία Καρπαθάκη, πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO.
- Από ποιον διοργανώνονται οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2020
Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, με συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Θεσμικούς Φορείς Υποστήριξης τον Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Σπάρτης, τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΕΟΤ, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Τεχνικό Φορέα Υποστήριξης το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), το RunningNews.gr, τον Αθήνα 9.84, το apopseis.gr, το OVI magazine, το GreekTeachers
- Ποιος θα ηγηθεί του « Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020 »;
Του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020» θα ηγηθεί η κα Minori Hayakari μαραθωνοδρόμος από την Ιαπωνία. Ας μη ξεχνάμε ότι η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και η Ιαπωνία είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει φέτος τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Ως Πρόεδρος του «Δρόμου της Εκεχειρίας» τι μήνυμα έχετε να δώσετε στον Απόδημο Ελληνισμό;
Όπως σας προείπα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έρχονταν οι Έλληνες από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου. Σήμερα, προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας, με πυρήνα τον ελληνισμό, που ήταν και πρέπει να είναι ο φορέας προβολής και διάδοσης της ιερής εκεχειρίας -αφού η ειρήνη ως ιδανικό δεν αποτελεί brand name, αλλά σκοπό ζωής- να επιδιώξουμε την ένωση όλων των Ελλήνων και μέσω του αθλητισμού να στοχεύσουμε τουλάχιστον την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, στη συμφιλίωση των λαών, στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία!
Μ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου