Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη: Η Σερραία πρόεδρος της Πολιτείας Ήλιδας Ολυμπίας και της Συμπολιτείας Ολυμπίας μένει σπίτι και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας

THΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ για τα Σερραϊκά Νέα https://serraikanea.gr/
Η Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη γεννήθηκε στην Σκοτούσσα Σερρών που είναι και το χωριό του πατέρα της ενώ η μητέρα της είναι από τη Νέα Τυρολόη...
Από τις Σέρρες έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία αλλά διατηρεί αναμνήσεις ζωντανές που την γεμίζουν με νοσταλγία. Σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων κι εργάστηκε με επιτυχία σε πολύ σημαντικές και καίριες θέσεις. Στο Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. (1979-1990), στα Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού (1990-1993), στη Διεύθυνση Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων. Είναι μία εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων  «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος της Πολιτείας Ήλιδας Ολυμπίας και της Συμπολιτείας Ολυμπίας
επιτελώντας πολύ σπουδαίο έργο. Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή Γιώργο Κοντογιάννη και είναι μητέρα δύο αγοριών. 
Σε τι ηλικία φύγατε από τις Σέρρες; Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σας από τις Σέρρες;
Έφυγα πολύ μικρή. Σχεδόν δύο ετών. Οι αναμνήσεις;  Όσο ήμουν μικρή κάθε Πάσχα και καλοκαίρι ανελλιπώς ήμασταν στο χωριό, όλη η οικογένεια μαζί. Αυτή είναι η πιο ωραία μου ανάμνηση: Όλη η οικογένεια μαζί, ενωμένη, χαρούμενη…  Έπειτα ήμασταν πολύ μεγάλη οικογένεια, οπότε θυμάμαι το σπίτι του παππού και της γιαγιάς πάντα γεμάτο κόσμο, θείους, θείες, ξαδέλφια, γεμάτο ζωή και αγάπη. Να μαζευόμαστε όλοι μαζί και να μας διηγούνται ιστορίες αγάπης (πώς ο παππούς Βασίλης έκλεψε τη γιαγιά Σοφία), τον πατέρα μου που έτρεχε με το άλογο στο πανηγύρι, αλλά και ιστορίες από τους πόλεμους (θυμάμαι ακόμη το καταφύγιο που υπήρχε στο πατρικό σπίτι)…  Ίσως όμως αυτό να ήταν που τους έδινε τόση αγάπη για τον συνάνθρωπο και για τη ζωή. Και βέβαια το περίφημο πανηγύρι της Σκοτούσσας στο οποίο ήμασταν εκεί κάθε χρόνο. Ακόμη και όταν ο άντρας μου ήταν βουλευτής, επειδή συνέπιπτε με την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, έστω ένα πέρασμα για λίγο το κάναμε.


Με τι ασχολείστε αυτήν την περίοδο;  Μιλήστε μας λίγο για τη Συμπολιτεία Ολυμπίας…
Τώρα όπως όλοι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
Όπως όμως σας είπα είμαι πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας, της οποίας ο σκοπός είναι η διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, όπως διαμορφώθηκε κατά τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, και η υλοποίηση έργων και δράσεων που να αναδεικνύουν τη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και την προβολή της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμπνεόμενοι από αναφορά του Παυσανία στην ορεινή διαδρομή Ήλιδας -Ολυμπίας και προσπαθώντας να συνδέσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, ολοκληρώσαμε πριν λίγο καιρό την πρώτη φάση έργων πρόσβασης και ενημέρωσης επί του Μονοπατιού της Εκεχειρίας, ενός ημιορεινού Μονοπατιού που συνδέει τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων την Ήλιδα με τον τόπο τέλεσης των αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία. Εκτός όμως από τα έργα που υλοποιούνται διοργανώνουμε κάθε χρόνο τον “Δρόμο της Εκεχειρίας” από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα και στον οποίο βραβεύονται με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όσοι ολοκληρώσουν τη διαδρομή των 49.800 μ., αλλά και εκδηλώσεις για την Εκεχειρία ως αξία ζωής και Ολυμπιακή παρακαταθήκη.
Αλλά και με τον Όμιλο της Πολιτείας Ήλιδας Ολυμπίας έχουμε μεγάλο έργο. Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια στα σχολεία, δημιουργήσαμε περισσότερες από 20 παιχνιδοθήκες, κάτι σαν τις δανειστικές βιβλιοθήκες, μόνο που εδώ υπάρχουν παιχνίδια και βιβλία αλλά και ιματιοθήκες για παιδιά, εκδηλώσεις προώθησης της φιλοξενίας και των ηλειακών προϊόντων στο Κατάκολο με υποδοχές σε κρουαζιερόπλοια κ.α.


Πόσο έχουν επηρεαστεί οι δράσεις από τις εξελίξεις για τον κορονοϊό;
Για φέτος που ήταν Ολυμπιακή χρονιά είχαμε προγραμματίσει πάρα πολλές δράσεις τόσο στην Ηλεία όσο και στην Αθήνα. Δυστυχώς όλες οι εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή… Και βέβαια όσες σχεδιάζαμε πήγαν παραπέρα…
Πότε διεξήχθη για πρώτη φορά «Ο δρόμος της Εκεχειρίας»;
Ο Δρόμος της Εκεχειρίας διεξήχθη πρώτη φορά το 2016 και όπως κάθε ολυμπιακή χρονιά, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τις χρονιές που διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες, ονομάζεται «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας».
Ταυτόχρονα όμως όλα αυτά τα χρόνια θέλοντας να δώσουμε έμφαση στο «Νους υγιής εν σώματι υγιή» των αρχαίων Ελλήνων διοργανώνουμε εικαστικές εκθέσεις αφιερωμένες είτε σε ολυμπιακές αξίες (Ευ Αγωνίζεσθαι») είτε σε αθλήματα (πάλη, δρομείς μεγάλων αποστάσεων κ.α.)
Η Εκεχειρία είναι εφικτή; Και αν ναι, πως μπορεί να υλοποιηθεί;
Σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει πλειάδα διαφορετικών χωρών, φυλών, γλωσσών, θρησκειών, πολιτισμών. Καμιά άλλη διοργάνωση δεν μπορεί να συγκεντρώσει ειρηνικά όλους τους λαούς, όλους τους πολιτισμούς, όλες τις θρησκείες σε μια κοινή παγκόσμια διοργάνωση, παρά μόνο αυτό το καταφέρνει μόνο ο αθλητισμός και ιδιαίτερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Δυστυχώς η αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων το 1896 δεν συνοδεύτηκε και από την αναβίωση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας ούτε συνέβαλε στην ανάπτυξη σοβαρού κινήματος εκεχειρίας. Αποτελεί εξαίρεση η απόφαση της ΔΟΕ για ανάλογη ολυμπιακή ειρήνη στα Βαλκάνια το 1992 ώστε οι αθλητές της Γιουγκοσλαβίας να συμμετάσχουν στην 23η Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης και το ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου 2003 με το οποίο συμφώνησαν και συγκηδεμόνευσαν 190 κράτη μέλη του ΟΗΕ για 16 ημέρες ειρήνης στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Υπάρχουν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες για εκεχειρία το 1994, 1998 και το 2000 στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Με την πάροδο του χρόνου ευτυχώς γίνεται κατανοητή όλο και περισσότερο η σημασία της ολυμπιακής εκεχειρίας, γι’ αυτό η ΔΟΕ ίδρυσε διεθνές ίδρυμα ολυμπιακής εκεχειρίας και διεθνές κέντρο ολυμπιακής εκεχειρίας με πρόεδρο τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ και αντιπροέδρους την  κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και τον πρ. πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου.
Υπάρχει όμως και η μικρή εκεχειρία από την οποία θα προκύψει και αυτή η μεγάλη και για την οποία προσπαθούμε όλοι εμείς που διοργανώνουμε τον «Δρόμο της Εκεχειρίας» αλλά και όλοι οι δρομείς, που στέλνουν το δικό τους μήνυμα και με τον τρόπο του ο κάθε δρομέας γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος, της Εκεχειρίας. Της Εκεχειρίας που ξεκινά από τον κάθε  ένα από εμάς, από τη γειτονιά μας, την πόλη μας και εξαπλώνεται. Αυτό λοιπόν γίνεται με το κάθε μέτρο από τα 49.800 χιλιόμετρα από την Ήλιδα στην Ολυμπία που μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας που είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα της Εκεχειρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι σημαίνει Εκεχειρία για εσάς την ίδια;
Να την κάνεις τρόπο ζωής. Να δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία στο διάλογο, στη συζήτηση.

Εσείς πώς βιώνετε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση ως μητέρα 2 αγοριών;
Για κανέναν δεν είναι εύκολη αυτή η κατάσταση. Είναι ένας πόλεμος που δεν βλέπεις τον εχθρό. Όπως όλες οι μανάδες τρέμω και λαχταρώ για τα παιδιά μου και για την εγγόνα μου. Μένουμε σπίτι και μιλάμε μέσω skype. Είναι δύσκολο γιατί είμαστε πολύ δεμένοι ως οικογένεια, αλλά αν συνέβαινε το οτιδήποτε θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο… Άρα μένουμε σπίτι και μιλάμε από το κινητό.

Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο
Με το σύζυγό μου και τον Παναγιώτη Βολάκη (παιδικό μας φίλο, θεολόγο) έχουμε συγγράψει δύο βιβλία το: «Ελλήνων Χρόνος» και το «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Είναι ένας οδηγός του ελληνορθόδοξου βίου. Γίνεται μία καταγραφή και παρουσίαση της επίδρασης από τη συμπόρευση Έθνους και Εκκλησίας ανά τους αιώνες στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Στο πέρασμα των αιώνων η θρησκεία σημάδεψε την ιστορία πολλών λαών και οι Έλληνες ταυτίσθηκαν με την ιστορία της Ορθοδοξίας. Εμπνεύσθηκαν απ’ αυτήν. Πάλεψαν γι’ αυτήν. Έζησαν και ζουν με αυτήν. Ο ίδιος ο Ιησούς, όταν πληροφορήθηκε από τους Αποστόλους Ανδρέα και Φίλιππο ότι κάποιοι Έλληνες ζητούσαν να τον δουν, είπε: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του ανθρώπου» (Ιωαν., ιβ΄, 23). Και πράγματι οι Έλληνες δόξασαν την Ορθοδοξία. Έγιναν ένα μαζί της. Προσάρμοσαν τα ήθη και τα έθιμά τους σε αυτήν και εκείνη με αγάπη αγκάλιασε κάθε τι καλό και θετικό του αρχαίου κόσμου. Σήμερα, 20 αιώνες μετά, οφείλουμε να παραμείνουμε άμεσα δεμένοι με τις ρίζες μας και να κρατήσουμε ζωντανά όλα εκείνα τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες και Ορθόδοξους. Και σε αυτό επιχειρούμε να συμβάλουμε μέσω των βιβλίων μας.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Όπως σας προείπα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έρχονταν οι Έλληνες από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου. Και από τη Μακεδονία βέβαια. Μη ξεχνάμε ότι ο Φίλιππος ήταν τρεις φορές Ολυμπιονίκης.
Πρέπει να σας πω ότι όταν το 2004 όλοι μιλούσαν για τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες για μας ήταν έμπνευση για πολλά από αυτά που σχεδιάζουμε ο αρχαίος ολυμπιονίκης Πολυδάμας, ο οποίος καταγόταν από τη …Σκοτούσσα της Θεσσαλίας. Όμως η μία Σκοτούσσα ήταν αποικία της άλλης. Έτσι με έναυσμα τον Πολυδάμαντα σχεδιάζουμε διάφορες εκδηλώσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.  Έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιους και από τη Σέρρες, με συγγενείς και φίλους και προγραμματίζουμε κάποια πράγματα, τα οποία λόγω του κορονοϊού πήγαν πίσω.
Όμως εν κατακλείδι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας, πρέπει με πυρήνα τον ελληνισμό, που ήταν και πρέπει να είναι ο φορέας προβολής και διάδοσης της ιερής εκεχειρίας -αφού  η ειρήνη ως ιδανικό δεν αποτελεί brand name, αλλά σκοπό ζωής- να επιδιώξουμε την ένωση όλων των Ελλήνων και μέσω του αθλητισμού να στοχεύσουμε τουλάχιστον την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, στη συμφιλίωση των λαών, στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία. Αφού τα καταφέραμε στην αρχαιότητα, μπορούμε και σήμερα.
Ακολουθήστε την Σοφία Χίντζιου -Κοντογιάννη εδώ: https://www.facebook.com/sofiahintziou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου