Τρίτη 16 Απριλίου 2024

500 δρομείς από 17 χώρες, στο Δρόμο της Εκεχειρίας για την Ειρήνη -- Ηχηρό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και θλίψη για την απώλεια συναθλητή

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συναδέλφωσης, σεβασμού, συγκίνησης αλλά και θλίψης για τον ξαφνικό θάνατο ενός Δρομέα της Εκεχειρίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΜΚΕ στην Ηλεία για τον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024».

Αθλητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, περπάτησαν τα 50 χιλιόμετρα του Μονοπατιού της Εκεχειρίας από την διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα,  έως τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία.


Οι δρομείς ξεκίνησαν την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 
06:45 το πρωί, από την είσοδο του Παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας. Διήλθαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος και τερμάτισαν στο Παλαιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε και η βράβευσή τους.

Στο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» έλαβαν μέρος περίπου 500 δρομείς από την Ελλάδα και από 16 χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Ισπανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Αλβανία, Ρουμανία) διατρανώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της Ειρήνης, ως «προπομποί» της ολυμπιακής περιόδου που  ξεκίνησε με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία. Ιδιαίτερη συγκίνηση και μεγάλη συμβολική σημασία είχε η στιγμή της βράβευσης των συμμετεχόντων από την Ρωσία και Ουκρανία όπου καλέστηκαν για τη βράβευσή τους όλοι μαζί.


Ο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024»  διεξήχθη επί της
Oικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας: το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύθηκαν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια οι δρομείς που ολοκλήρωσαν τη διαδρομή των 50 χλμ. Το μετάλλιο έχει σχεδιάσει η Χάρις Απέργη, σχεδιάστρια κοσμημάτων. Της πορείας ειρήνης εφέτος ηγήθηκαν ο Steffanos Von Theos από τη Γερμανία (γνωστός φιλέλληνας ο οποίος μόλις πήρε τη σύνταξή του ήρθε για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα) και ο Κώστας Χατζής (ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ολλανδία, έχει λάβει μέρος σε όλους τους Δρόμους Εκεχειρίας, κάνοντας κάθε χρόνο το δικό του Δρόμο Εκεχειρίας ώστε να έρθει και να λάβει μέρος).

 Σε όλα τα χωριά της διαδρομής οι δρομείς έτυχαν της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας από τους κατοίκους- εθελοντές του Δρόμου της Εκεχειρίας για ακόμη μία φορά, οι οποίοι προσέφεραν κι εφέτος τοπικά εδέσματα θέλοντας να δείξουν ότι η φιλοσοφία του «Ξένιου Δία», εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Οι τριήμερες εκδηλώσεις

 


Οι τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αρχαία Πίσα.

Συγκεκριμένα:

Ο Δρόμος του Κλεοσθένη, από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ) τιμώντας τον βασιλιά της Αρχαίας Πίσσας Κλεοσθένη.

Με τη συμβολική συμμετοχή της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας της άρσης βαρών Μαρίας Χριστοφορίδη, της βαλκανιονίκη των 400 μ. Αργυρούλας Γιαννικάκη και περισσότερων από 100 δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι δρομείς ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αρχαία Πίσα, έτρεξαν δίπλα από τους τάφους των Ελλανοδικών, το ναό της Δήμητρας Χαμύνη, μπροστά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και δίπλα από το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας για να καταλήξουν στην είσοδο του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας.Οι τρεις πρώτες γυναίκες είναι:

ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (22’46.08)
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΧΗ (23’49.24)
ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (25’00.05)

Οι τρεις πρώτοι άνδρες είναι:
ΤΣΟΥΚΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (17’28.68)
ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (17’39.46)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (18’04.62)Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Τ.Δ. Αρχαίας Ολυμπίας Δημήτρης Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, οι Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης, Γιώργος Τζελίλη, η Βαλκανιονίκης Αργυρούλα Γιαννικάκη, η Παγκοσμιονίκης Μαρία Χριστοφορίδη, ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος επί 35 χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου Σπύρος Ανδριόπουλος.


Το πρωί του Σαββάτου διεξήχθη συμβολική τελετή εναπόθεσης οπλισμού, στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου στην Πηνεία, απέναντι από το λόφο της Αρμάτοβας. Απέναντι από τον λόφο όπου στην αρχαιότητα αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων άφηναν τα όπλα τους και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».

Δύο «αρχαίοι πολεμιστές» εναπόθεσαν τον οπλισμό τους μετά τη συμβολική διακοπή της διαμάχης τους από μία ιέρεια, η οποία στη συνέχεια αφού τους έδωσε ένα κλαδί αγριελιάς, χόρεψε μαζί με άλλες ιέρειες τονίζοντας τη σημασία της διακοπής των εχθροπραξιών. Οι δύο πολεμιστές με τη σειρά τους παρέδωσαν τα κλαδιά της αγριελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων,  στον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Γιάννη Κούρο και στην Μαρία Καρπαθάκη, Παγκοσμιονίκη στο TAEKWONDO, πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την εκκίνηση του Δρόμου του Ηρακλή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου, ο αντιδήμαρχος Πηνείας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος και πλήθος κόσμου, ο πρόεδρος του Τ.Δ. κ. Χρύσανθος Μπαντούνας, ετεροδημότες που είχαν έρθει από την Αθήνα για την εκδήλωση και πλήθος κόσμου.

Οι ιέρειες ήταν από τη Σχολή Χορού της κας Εβίτας Κεραμιδά.

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ διεξήχθη για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα με προπομπούς τον Γιάννη Κούρο, τη Μαρία Καρπαθάκη, τον  Σπύρο Ανδριόπουλο, αμέσως μετά τη συμβολική τελετή της εναπόθεσης του οπλισμού.

Οι αθλητές ξεκίνησαν από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου το πρωί του Σαββάτου για την Αρχαία Ήλιδα. Λόγω του φράγματος του Πηνειού (Λίμνης Καραμανλή) δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί η αρχαία διαδρομή, έτσι διήλθαν από τα χωριά Λάτας, Εφύρα, Ωραία, Κεραμιδιά, Δάφνη και κατέληξαν στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας όπου έγιναν και οι απονομές των αναμνηστικών στους προπομπούς καθώς και των μεταλλίων σε όλους τους συμμετέχοντες.

 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ
 διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου στην Αρχαία Ήλιδα. Ο συμβολικός αυτός αγώνας είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας, που μαζί με τον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη και της Σπάρτης Λυκούργο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Εκεχειρίας.

Έλαβαν μέρος παιδιά της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου. Οι νεαροί δρομείς ξεκίνησαν από την πλατεία της Ήλιδας και τερμάτισαν στο ξύλινο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, σε έναν αγώνα σχεδόν 2 χιλιομέτρων. Τιμήθηκαν όλα τα παιδιά. Όμως ιδιαίτερα τιμήθηκαν οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το δημοτικό:

Χριστοδουλόπουλος Δημήτριος, Νίκη Μαρνέρη και οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το γυμνάσιο: Απόστολος Ντεμαρίνης και Μαρία Αθανασοπούλου.

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ  ξεκίνησε με τις βραβεύσεις των συμμετασχόντων στους Δρόμους του Ίφιτου και του Ηρακλή καθώς και των προπομπών του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» κ.κ. Steffanos Von Theos και Κώστα Χατζή.Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλόπουλος βράβευσε τον κ. Γιάννη Κούρο, υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων, κάτοχο πάνω από 150 παγκόσμια ρεκόρ, σύγχρονο ημεροδρόμο με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια και νικητή τέσσερις φορές του «Σπάρταθλον» και την κα
Μαρία Καρπαθάκη, Παγκοσμιονίκη στο TAEKWONDO, πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπομπούς του Δρόμου του Ηρακλή αλλά και για την εξαιρετική συμβολή και στήριξή τους στο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους δρομείς για την συμμετοχή τους στον φετινό αγώνα, τόνισε την οικουμενικότητα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ επεσήμανε την ανεκτίμητη αξία που προσδίδει η Αρχαία Ήλιδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

 

Η τελετή έκλεισε με συναυλία της μουσικής μπάντας BANDA MORENA, οι οποίοι ξεσήκωσαν τους συμμετέχοντες.

Στην είσοδο του Θεάτρου της Ήλιδας εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής παιδιών της Ηλείας με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη σχολή του κ. Kristo Defrim Hasa.

Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BE ACTIVE.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος της Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι πρόεδροι των Τ.Δ. Αμαλιάδας Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Ήλιδας Χρήστος Γουρδούμπας και οι αντιδήμαρχοι Άθλησης, Τουριστικής Προβολής και Νέας Γενιάς Γεώργιος Κράλλης, Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Υδάτινων Πόρων Κωνσταντίνος Τσεριώνης, Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηλίας Ευσταθόπουλος, ο τ. βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Τζελίλης, η Βαλκανιονίκης Αργυρούλα Γιαννικάκη, η Παγκοσμιονίκης Μαρία Χριστοφορίδη.

Μέλη των RUN Amaliada έδωσαν το παρών προσφέροντας εθελοντικά τόσο κατά μήκος όλης της διαδρομής αλλά και τρέχοντας μαζί με τους νεαρούς δρομείς.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αρχαίας Ήλιδας.

Η πρόεδρος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κα Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε:  «Σήμερα που η Ελλάδα και η παγκόσμια κοινότητα ζει συνθήκες ανάλογες με εκείνες που ανάγκασαν τον Ίφιτο, τον βασιλιά της Ήλιδας, να προστρέξει στην Πυθία ρωτώντας πως θα ομονοήσουν οι Έλληνες, για να λάβει την προτροπή – χρησμό «τὸν Ὀλυμπικὸν ἀγῶνα ἀνανεώσασθαι», σήμερα παρά ποτέ, είναι αναγκαία η εφαρμογή της Εκεχειρίας ως ολυμπιακή αξία. Να θυμηθούμε ποια είναι αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Η Ολυμπιακή Φλόγα που θα ξεκινήσει από τον ιερό αυτό τόπο την Τρίτη να είναι αυτή που θα ενώσει και θα κάνει την παγκόσμια κοινότητα να ομονοήσει και όλοι οι δρομείς, οι διοργανωτές, οι εθελοντές, όλοι εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις στηρίζουμε το ταξίδι της αυτό».

Τη Δευτέρα, στην Αρχαία Ολυμπία, στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου, ο Γιάννης Κούρος υπέγραψε στη «Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» εκπροσωπώντας τους Δρομείς των Δρόμων Εκεχειρίας.

Δυστυχώς λίγο πριν να λήξουν οι εκδηλώσεις και η γιορτή αυτή της Εκεχειρίας και της Ειρήνης συνέβη ένα τραγικό γεγονός.  Ένας από τους δρομείς που συμμετείχαν και εφέτος στον  Δρόμο της Εκεχειρίας λίγο πριν από το Πελόπιο κατέρρευσε. Άμεσα του παρεσχέθησαν πρώτες βοήθειες από τον γιατρό της διοργάνωσης που ακολουθούσε μαζί με τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ. Άμεσα έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Δυστυχώς αν και οι γιατροί προσπάθησαν επίμονα, δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Και ενώ θα έπρεπε να είμαστε αισιόδοξοι που αυτές τις δύσκολες ημέρες για την ανθρωπότητα, μαζί με εκατοντάδες συνανθρώπους μας Έλληνες και ξένους, μεταφέραμε το μήνυμα της συναδέλφωσης και της ειρήνης, σε έναν δρόμο 50 χλμ. χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα, βιώνουμε την απέραντη θλίψη από την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ενός Δρομέα της Εκεχειρίας…

Τα μέλη της Συμπολιτείας Ολυμπίας εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό αυτό συμβάν και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΜΚΕ,  συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη του #BE ACTIVE, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ),  της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), τεχνική υποστήριξη το Πολεμικό Μουσείο, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, τον ΠΣΑΤ, Running News.gr, OVI, apopseis.gr, Greekteachers, εθελοντική υποστήριξη Ε.Ε.Σ. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων - Πρόσκοποι Ηλιούπολης, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, RUN AMALIADA κ.α.

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Αστυνομία για τη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τους γιατρούς μας, τον ΕΕΣ περιφερειακό τμήμα Πύργου και τον ΕΕΣ Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, παράρτημα Αμαλιάδας που ήταν συνέχεια δίπλα στους δρομείς, παρέχοντας τους υγειονομική κάλυψη. Το Σώμα αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή εθελοντική οργάνωση πρώτων βοηθειών, διάσωσης και ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα με τεράστια πείρα σε τέτοιες εκδηλώσεις και ήταν μεγάλη η ασφάλεια, η σιγουριά αλλά και η τιμή που στήριξαν και εφέτος τους δρομείς.

 

Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: Λουξ, Εμφιαλωμένο νερό δίρφυς, AVANCE car rental, BEFON, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, DOLE,  KTIMA BRINTZIKI,  Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (για τις εξαιρετικές σταφίδες), Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ και τέλος την ΟΧΕ/ΒΑΑ στη χωρική ενότητα των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΠΑ 2021-2027.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου