Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Δ.Τ. Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από 12 χώρες της άσκησης «Ηνίοχος 2024» έτρεξαν για την Εκεχειρία

 

Με ένα γλυκό χαμόγελο και ένα κλαδί αγριελιάς από την ιερή γη της Ολυμπίας νεαρές ιέρειες υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία τους περισσότερους από 200 συμμετέχοντες (πιλότους και προσωπικό) στην Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2024» και έτρεξαν τον «Δρόμο του Κλεοσθένη». Έναν δρόμο 5 χλμ από την Αρχαία Πίσσα, έως την Αρχαία Ολυμπία.

Η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2024», διεξάγεται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και συμμετέχουν 12 χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο

Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Κατάρ, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Αυστρία, Πορτογαλία και Γερμανία).

Ο συμβολικός Δρόμος Εκεχειρίας, ήταν αφιερωμένος στον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη. Η Πίσα ήταν η πρώτη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και ο βασιλιάς της Κλεοσθένης, μαζί με τον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο και της Σπάρτης Λυκούργο ήταν ο ένας από τους τρεις βασιλείς της Αρχαίας Ελλάδας, που συνυπέγραψαν τη συνθήκη Εκεχειρίας που ίσχυε πριν την τέλεση των Αγώνων.

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας αποδεχόμενη την πρόσκληση των διοργανωτών της άσκησης,  διοργάνωσε κι εφέτος μαζί με το ΑΣΑΕΔ, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Τοπικό Διαμέρισμα Αρχαίας Πίσας τον συμβολικό αυτό Δρόμο Εκεχειρίας αφιερωμένο στον Κλεοσθένη, με στόχο να προβληθούν οι Ολυμπιακές Αξίες και ιδιαίτερα το μήνυμα της Εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Πίσας κ. Σοφοκλής Σοφιανόπουλος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» και έτρεξαν στο Δρόμο Εκεχειρίας και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον διοικητή του ΚΕΑΤ Ταξίαρχο (Ι) Ματθαίο Κανουπάκη για την επιλογή της Πίσας.

Στη συνέχεια το μέλος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογιάννης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και στον χαιρετισμό του εξήγησε στους παρευρισκόμενους το νόημα της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή, την προσπάθεια της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» για προβολή των αρχών του Ολυμπιακού Πνεύματος όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά την οργάνωση και διεξαγωγή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και επισήμανε την προσπάθεια να γίνουν οι δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας, γέφυρα του αρχαίου με το σύγχρονο.



Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος καλωσόρισε τους Δρομείς στη γη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κι επισήμανε ότι συμπληρώνονται 2.800 χρόνια από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.χ. αλλά και 100 χρόνια από την τέλεση των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 1924, στο Παρίσι. Προέτρεψε δε, τους συμμετέχοντες στον Δρόμο να μεταφέρουν το μήνυμα της Εκεχειρίας και των Ολυμπιακών Αξιών στις χώρες τους.

Τέλος ο Διοικητής του ΚΕΑΤ ταξίαρχος (Ι) Ματθαίος Κανουπάκης σημείωσε ότι για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας η Εκεχειρία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί το προοίμιο της ειρήνης.


Στη συνέχεια πρόεδρος του Τ.Δ. Πίσας κ. Σ. Σοφιανόπουλος τίμησε τον διοικητή του ΚΕΑΤ ταξίαρχο (Ι) Ματθαίο Κανουπάκη.

Το έναυσμα για την εκκίνηση δόθηκε με νεαρές ιέρειες από την ομάδα «Εν χορώ» της Ζαχάρως οι οποίες αφού τελείωσαν τον τελετουργικό χορό τους, παρέδωσαν στον διοικητή του ΚΕΑΤ ταξίαρχο (Ι) Ματθαίο Κανουπάκη και στον Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο (Ο) Σπύρο Ανδριόπουλο ένα κλαδί αγριελιάς από την ιερή γη της Ολυμπίας.



Στον τερματισμό, εντός του φιλόξενου χώρου του Σταδίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ένα κλαδί αγριελιάς και ένα αναμνηστικό μετάλλιο για όλους, από τα χέρια των νεαρών κοριτσιών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τους δρομείς.

 




Ο Δρόμος της Εκεχειρίας και οι εκδηλώσεις

 Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας,

οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 12-14 Απριλίου 2024 είναι οι εξής:

  • Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στις 17.00: Ο Δρόμος του Κλεοσθένη 2024 (Πίσα – Αρχαία Ολυμπία - 5 χλμ)
  • Σάββατο 13 Απριλίου, 11 π.μ.: Συμβολική Εναπόθεση Οπλισμού (Αγραπιδοχώρι)*
  • Σάββατο 13 Απριλίου, 11.45: Ο Δρόμος του Ηρακλή 2024 (Αγραπιδοχώρι – Ήλιδα)
  • Σάββατο 13 Απριλίου 16.30: Ο Δρόμος του Ίφιτου 2024 (δρόμος 2 χλμ για παιδιά, Ήλιδα)
  • Σάββατο 13 Απριλίου 17.00: Τελετή έναρξης Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024
  • Κυριακή 14 Απριλίου 6.45 π.μ.: «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία.

 

Περισσότερες πληροφορίες για της δράσεις θα βρείτε στο: https://routeoftruce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου