Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη: Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και την εκεχειρία


Ήλιδα, Κόροιβος, Φιγάλεια, Λέπρεον, Αθήνα, Αίγινα, Κέρκυρα, Λίνδος, Δελφοί, Σκοτούσσα, Φίλιπποι, Κάρυστος, Μέγαρα αλλά και Μίλητος, Κλαζομεναί, Πέργαμος, Τρωάς  της Μικράς Ασίας, Κρότων, Τάρας και Ρήγιον της Νότιας Ιταλίας, Συρακούσες, Ακράγας της Σικελίας, Αλεξάνδρεια, Ναύκρατις, Ερμόπολις της Αιγύπτου, Σελεύκεια στη Βόρεια Συρία, Προύσα στη Βιθυνία, Πέτρα της Ιορδανίας μερικές από τις πόλεις του αρχαίου κόσμου με Ολυμπιονίκες.
Πόλεις γεμάτες Ελλάδα διασκορπισμένες σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Πόλεις που ενωνόντουσαν κάθε τέσσερα χρόνια σε αυτήν εδώ την ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας με ένα
σκοπό το ευ αγωνίζεσθαι και με έναν όρο για τη διεξαγωγή των Αγώνων, την ιερή Εκεχειρία.
Ίσως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αυτός ο θεμελιακός όρος για τη διεξαγωγή των Αγώνων να είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ολυμπισμού.
Για να έχουν μέλλον η ανθρωπότητα πρέπει να πάψουν οι εχθροπραξίες μεταξύ μας και να έχουμε ειρήνη.
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» είναι το δίπτυχο της εκπαίδευσης των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή η διδασκαλία των γραμμάτων, του πολιτισμού και της γυμναστικής.
Οι αρχαίοι θαύμαζαν εξ ίσου το πνεύμα και το σώμα.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η καλλιέργεια μόνο της ψυχής θα είχε ως αποτέλεσμα τη μαλθακότητα, ενώ η καλλιέργεια μόνο του σώματος θα επέφερε αγριότητα και σκληρότητα.
Η αρμονία  και το μέτρο ήταν η αρχή και η κατάληξη των πάντων στην αρχαία Ελλάδα. Τη σοφία με την οποία ο δημιουργός εποίησε τα πάντα (όπως παραδέχεται και ο χριστιανισμός) οι αρχαίοι Έλληνες προσπαθούσαν να την αποτυπώσουν στην καθημερινότητά τους. Να την κάνουν τρόπο ζωής. Αλλά  για να πετύχεις την αρμονία στη ζωή, βασική, θεμελιώδης προϋπόθεση ήταν η ειρήνη. Γιατί ο πόλεμος είναι εχθρός της ζωής, εχθρός της αρμονίας, εχθρός του πολιτισμού.
Τιμή λοιπόν στην αρμονία, στο κάλος, στον καλό αγώνα, στην άμιλλα που έπρεπε να υπάρχει στη ζωή για να βελτιώνεται ο άνθρωπος, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και προϋπόθεση για να υπάρξουν όλα αυτά ήταν η ειρήνη, που επιβάλλετο μέσω της ιερής εκεχειρίας. Μιας ιδέας, που θα έπρεπε να υπάρχει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή οιασδήποτε χώρας και σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες εκτός από την ιδέα και ορισμένες βασικές αρχές που μπορούσαν να μετεξελιχθούν και να δράσουν κερδοφόρα κι εμπορικά για τους διοργανωτές, δεν έχουν υιοθετήσει, παρά το γεγονός ότι έχουν κατοχυρώσει, την ιδέα της ιερής εκεχειρίας.
Στόχος μας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας" είναι όχι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι - μιας και η αναζήτηση του ιστορικού χαρακτήρα της διαδρομής παραμένει περισσότερο ως επιδίωξη της αναβίωσης των πιθανολογούμενων κατευθύνσεων της αρχαίας ορεινής διαδρομής και λιγότερο ως αναβίωση με ακρίβεια της γεωγραφικής της υπόστασης- αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση «το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη…

Η προσπάθεια δεν θα περιοριστεί στον γεωγραφικό χώρο του Μονοπατιού της Εκεχειρίας. Στόχος μας είναι να επεκταθεί όπου οι άνθρωποι ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Με πυρήνα τον ελληνισμό που ήταν και πρέπει να είναι ο φορέας προβολής και διάδοσης της ιερής Εκεχειρίας, αφού η ειρήνη ως ιδανικό δεν αποτελεί brand name, αλλά σκοπό ζωής, να στοχεύσουμε στη συμφιλίωση των λαών, στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία."

 Αλλά, φυσικό είναι να αναρωτηθείτε: Καλά όλα αυτά, αλλά εμείς ως Ηλείοι τι όφελος θα έχουμε;  Και δεν μιλάμε για το ιδιοτελές προσωπικό όφελος, αλλά για το γενικότερο όφελος που μπορεί να έχει ένας τόπος από μια τέτοια δράση.
Αναμφισβήτητα ό,τι γίνεται στον τόπο μας και όσο προβάλλεται η Ηλεία αποτελεί όφελος για όλους.  Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι πρωτοβουλίες για τις δράσεις ανήκουν σε εμάς τους ντόπιους και όχι σε τρίτους, όσο μεγάλη διεθνή εμβέλεια και να έχουν.
Όλοι γνωρίζουμε, όλοι το λέμε και το ξαναλέμε, πως από τον τόπο μας λείπουν δραστηριότητες που αφ’ ενός θα δώσουν την ευκαιρία στον τουρίστα να παρατείνει τη διαμονή του, και αφ’ ετέρου θα επεκτείνουν την τουριστική περίοδο.
Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας το οποίο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader έχει χαρακτηρισθεί ως οικοτουριστική διαδρομή, έχει το πλεονέκτημα ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το επισκεφθεί όλες τις εποχές του έτους.
Ως σύμβολο  το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι μοναδικό.
Όπως το brand name της Ολυμπίας είναι μοναδικό, γιατί δεν υπάρχει δεύτερη στον κόσμο, έτσι και το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι μοναδικό.
Τούτο σημαίνει ότι στο όνομα της παραγκωνισμένης από τη ΔΟΕ εκεχειρίας, μπορούμε να αναπτύξουμε μια σειρά δραστηριοτήτων με επίκεντρο το Μονοπάτι της Εκεχειρίας που θα αναδείξουν τον τόπο μας.
Ήδη όπως μας έχει ενημερώσει ο Διοικητής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ)  που είναι μέλος του CISM, ο πρωταθλητής Ελλάδος στον Μαραθώνιο Σπύρος Ανδριόπουλος, έχει έλθει σε επαφή με τα 134 μέλη του διεθνούς αυτού Οργανισμού και αθλητές από όλες τις χώρες θέλουν να έλθουν πριν την αφή της Φλόγας να τρέξουν στο Μονοπάτι της Εκεχειρίας.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με άλλους οργανισμούς ή συλλόγους, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και έχουμε έλθει σε επαφή με την Πανελλήνια Ένωση Γυμναστών και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Γυμναστηρίων, που έχουν εκδηλώσει αντίστοιχη πρόθεση.
Φυσικά, μια τόσο μεγάλη διαδρομή όπως είναι το Μονοπάτι της Εκεχειρίας (49 χιλιόμετρα) μπορεί να καλυφθεί και με ποδήλατα ή με μηχανοκίνητα μέσα.
Όλα αυτά όμως είναι προοπτικές που θα αναδείξουν τις περιοχές, τα ήθη, τα έθιμα, τα προϊόντα, από τις οποίες που διέρχεται το Μονοπάτι της Εκεχειρίας και κυρίως τον τελικό προορισμό του Μονοπατιού, την Ολυμπία, αφού εδώ ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ως ότο για τη διεξαγωγή τους είχαν την ιερή Εκεχειρία.
Η ανάδειξη και μόνο της ιερής αυτής παρακαταθήκης των προγόνων μας που δεν προβάλλεται ως όρος μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί ένα φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και μοναδικό στόχο για όλους όσους πιστεύουμε στα ιδανικά που γέννησε αυτή η ιερή γη.
Όμως για την επίτευξη του στόχου μας απαιτείται η συμπαράσταση και συμπαράταξη όλων μας και όχι η μιζέρια «γιατί το κάνει αυτός κι όχι ο άλλος». Άλλωστε κάθε πρωτοβουλία που κινείται μέσα στη λογική της παρακαταθήκης των προγόνων μας και προβάλλει τη μοναδικότητα του τόπου μας είναι καλοδεχούμενη.
Η ανάδειξη λοιπόν της Εκεχειρίας με αφορμή το Μονοπάτι, είναι ένας στόχος που βρίσκεται πάνω από πρόσωπα και πολιτικές προσεγγίσεις ή ταυτότητες.
Είναι ένας στόχος που αφορά όλους μας αλλά κυρίως όσους αγαπούν και πονάνε αυτόν τον τόπο.
Ανάμεσα σε αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν προστρέξει και ενισχύσει την προσπάθειά μας είναι η ίδια η πολιτεία που συμπαραστέκεται μέσω του leader, αλλά και ιδιώτες που είναι πλέον επίτιμα μέλη της Συμπολιτείας Ολυμπίας  όπως:
-          ο Αρχιτέκτονας και πρώην πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ICOMOS που είναι το τεχνικό τμήμα της UNESCO κ. Νίκος Αγριαντώνης,
-          ο Αρχιτέκτονας – μελετητής Νίκος  Αλεξανδρόπουλος,
-          ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,
-          η πρώην πρόεδρος του Λαογραφικού Τμήματος της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Κατερίνα Καμηλάκη και
-          ο ιστορικός και δημοσιογράφος κ.  Τίτος Αθανασιάδης.
Την προσπάθειά μας στηρίζουν επίσης και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της δημόσιας ζωής όπως ο κ. Μαρωνίτης εκ μέρους της UNESCO, ο αρθρογράφος του Gurdian και πρόεδρος των émigré καλλιτεχνών της Ευρώπης Θάνος Καλαμίδας,  ο δρ Φιλοσοφίας κ. Φώτης Χρήστου ο οποίος μας τιμά σήμερα με την παρουσία του και πολλοί άλλοι.
Αλλά εμείς, (η Σοφία, η Άννα, ο Κωνσταντίνος, ο Λυκούργος, ο Δημήτρης, ο Κωνσταντίνος και ο Θανάσης από τη Σουηδία), που ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια, όπως σας είπα, χρειαζόμαστε την στήριξη όλων και κυρίως την στήριξη όλων εκείνων που αγαπούν αυτήν την ιερή γη της Ηλείας.
Δηλαδή τη δική σας στήριξη.    Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου