Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας: Τίποτα να μη χαθεί! Να κάνουμε το ένδοξο παρελθόν φιλόδοξο μέλλον

Εκδήλωση με θέμα Οικοτουριστική Διαδρομή Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, διοργάνωσε την Κυριακή,  στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας η Συμπολιτεία Ολυμπίας.
Στην εκδήλωση ο δρ. Φιλοσοφίας κ.  Φώτης Χρήστου μίλησε για την όψη της νέας ολυμπιακής εκεχειρίας. Αφού έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή επεσήμανε πως «ο αγώνας για την εκεχειρία κερδίζεται στη μικρή συνοικία, στην οποία τελικά υπογράφεται και η συμφωνία για τη διεθνή ειρήνευση της ανθρωπότητας. Συνεπώς η πάλη για την ειρήνευση που είναι υπόθεση όλων μας αποτυγχάνει
όταν δε συναινούν για αυτήν την ειρήνη όσοι την απολαμβάνουν στον μικρόκοσμό τους και δε μεταβάλλουν τη ζωή τους από μια εφήμερη περίοδο ειρήνης σε μιαν άλλη με διαχρονικό χαρακτήρα εκεχειρία».

Τόνισε ότι «η μικρή εκεχειρία από την οποία θα προκύψει η μεγάλη και η οποία δύναται πέρα από την επιμέρους αποστολή της που εστιάζεται στη διαχείριση της άμεσης, απτής, επώνυμης και προσωπικής συλλογικής ζωής να υπαγορεύσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει μια ιδέα. Αυτή η επιμέρους εκεχειρία αποδεικνύεται ικανή να την προστατεύσει από την αφαίρεσή της, να της προσδώσει υπαρξιακά χαρακτηριστικά και να της εμβάλλει συναίσθημα και ψυχή ώστε να διαθέτει κάθε μικρή και μεγάλη εκεχειρία την αναγκαία ειλικρίνεια της ζωής που έχει ανάγκη κάθε ιδεολογία. Κυρίως η μικρή εκεχειρία, που με τόσο ωραίο τρόπο αποτυπώνεται στο «Μονοπάτι της εκεχειρίας», έχει συγκεκριμένη αισθητική, δικαιολογεί την παρουσία της ως τρόπο ζωής και ενεργοποιεί τη φαντασία που οραματίζεται και άλλες μεγαλύτερες εκεχειρίες οι οποίες υπερβαίνουν ευτυχώς τον τόπο και δημιουργικά αλλά και δικαιολογημένα διαστέλλουν στα πραγματικά όρια  του ανθρώπου την αγάπη του για τις ιδέες και πιο συγκεκριμένα την προσήλωσή του στην παγκόσμια ειρήνη. Οπωσδήποτε η μικρή εκεχειρία, που βιώνεται ως δρόμος για την ειρήνη, προσδίδει σε αυτό το ιδεώδες και τη δυναμική που έχει ανάγκη κάθε ιδεολογία η οποία με την αγωνιστική επεξεργασία της εμπλουτίζει το περιεχόμενό της, προσαρμόζεται στις καταστάσεις, υπηρετεί τη ζωή και το κυριότερο τη διασώζει από κάθε μνημειακή αποστέωσή της.».

Ο κ. Αθανάσιος Κατσίμπεληςάσκαλος-M.Ed, Νομικός  Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων –Greekteachers) ανέπτυξε το θέμα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί, τονίζοντας  ότι νους και σώμα αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα και παρά τις εσφαλμένες δυϊστικές προκαταλήψεις μας περί της δήθεν αυτονομίας της πνευματικής σφαίρας από τον υλικό κόσμο των σωμάτων, το σώμα και ο νους μας αποτελούν στην πραγματικότητα αδιαίρετη ενότητα. Κάθε υποβάθμισή της έχει ολέθριες συνέπειες για τη σωματική και για την πνευματική υγεία.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η  σωστή διατροφή και η φυσική άσκηση αποτελούν, απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία όχι μόνο του σώματος αλλά και του νου σε όλες τις ηλικίες.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή εποχή όπου για να επιβάλλουμε πιο «κόσμια συμπεριφορά» στα παιδιά καταστέλλουμε την ανάγκη τους για σωματική κίνηση και εκτόνωση. Η οποία, βέβαια, εκτός από εμφανώς αφύσικη, αποδεικνύεται και εντελώς ακατάλληλη για τη μετέπειτα ισορροπημένη σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη. Τη χαριστική βολή δίνουν οι ατελείωτες ώρες καθήλωσης μπροστά στην τηλεόραση, τον Η/Υ και τα βιντεοπαιχνίδια. 


Ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος (μελετητής αρχιτέκτονας-μηχανικός): αναφέρθηκε στις 3 μελέτες που έχουν γίνει από το 2005 μέχρι σήμερα, στο τι πρεσβεύει το Μονοπάτι, τι οφέλη θα προσδώσει στην περιοχή, και πώς γενικότερα θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανάπτυξης της Ηλείας. Σε αυτήν την προσπάθεια ζήτησε τη συμβολή όλων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η μοναδικότητα της Ολυμπίας «είναι σαν να έχουμε ένα πανάκριβο βιολί και το κρατάμε στο κουτί του, χωρίς να παίζει κανείς και να μην απολαμβάνουμε τη μελωδία του».

Ο Κωνσταντίνος Καλέντης (αντιπρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας) αναφέρθηκε στο πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία ως εργαλείο σε συσχετισμό με τον αθλητισμό, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον σύγχρονο άνθρωπο. Εξήγησε την ανάγκη για χρήση και  απορρόφηση νέας τεχνολογίας με στόχο την ανάπτυξη αλλά και την τάση που υπάρχει παγκοσμίως για τη χρήση νέων τεχνολογιών, τάση που η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει ώστε να καθίσταται ανταγωνιστική.  Ανέλυσε διεξοδικά την εφαρμογή για κινητά (application) οδηγό του Μονοπατιού και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να συντομεύσουν κάποια στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί (εξυπηρετήσεις, ξενοδοχειακή υποδομή, περίθαλψη, υποστήριξη οχημάτων κλπ) ώστε η εφαρμογή να είναι έτοιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη (πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας) έκανε μία γενική αναφορά στην Συμπολιτεία Ολυμπίας και τόνισε ότι «στόχος μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας" είναι όχι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι - μιας και η αναζήτηση του ιστορικού χαρακτήρα της διαδρομής παραμένει περισσότερο ως επιδίωξη της αναβίωσης των πιθανολογούμενων κατευθύνσεων της αρχαίας ορεινής διαδρομής και λιγότερο ως αναβίωση με ακρίβεια της γεωγραφικής της υπόστασης- αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση «το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη». Επεσήμανε δε ότι η προσπάθεια δεν θα περιοριστεί στον γεωγραφικό χώρο του Μονοπατιού της Εκεχειρίας αλλά θα επεκταθεί όπου οι άνθρωποι ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτέθηκαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον αθλητισμό, των καλλιτεχνών από την Ηλεία: Ελένη Σταθοπούλου, Μαίρη Γκάτζου, Θεώνη Δαγρέ, Ξένια Κολόκα, Βασίλης Γάρδας, Κων. Καλαμαράς, τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι».


Ο κ. Βασίλης Μοσχού καλλιτεχνικός διευθυντής του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου κ. Μαρωνίτη, τόνισε την στήριξή τους στο έργο της Συμπολιτείας Ολυμπίας και αφού διαβεβαίωσε ότι θα ξαναέρθουν στην Ηλεία για να εκθέσουν έργα τους απένειμε αναμνηστικά προς τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος.

Η εκδήλωση έκλεισε με δρώμενο της κας Πηνελόπης Γαϊτη (της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας) από την ομάδα “Εν Φλω” με θέμα: “Πρέπει να βαδίσεις στο μονοπάτι, για να αφουγκραστείς και ν’ ανασάνεις- Breath”.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από την Αρχαία Ολυμπία ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Δεββές, ο κ. Θουκυδίδης Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο κ. Γ. Αηδόνης και ο κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος από την Ήλιδα ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου  κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικολακόπουλος ο πρόεδρος του Τ.Δ. Ήλιδας κ. Ν. Καγιανάς, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λάμπης Δημόπουλος, ο πρ. βουλευτής κ. Γ. Κοντογιάννης και ο κ. Γ. Καραστέργιος εκ μέρους του κ. Γιάννη Κουτσούκου (που λόγω υποχρεώσεών του στη Βουλή δεν μπόρεσε να παραστεί).


Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος για θέματα αθλητισμού κ. Θοδωρής Κοτσώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του διευθυντή του ΑΣΑΕΔ, μαραθωνοδρόμου κ. Σπύρου Ανδριόπουλου, την παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να τρέξουν στο μονοπάτι αθλητές του CISM από 134 χώρες.

Τέλος η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο της 4ης προκήρυξης του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER στο οποίο εντάχθηκε πρόσφατα η χρηματοδότηση του Μονοπατιού της Εκεχειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου