Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Εναρκτήρια ομιλία Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη στην τελετή έναρξης του πρώτου "Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας"



Κύριε Δήμαρχε, Κύριε πρόεδρε του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού,
Κυρία αντιπρόεδρε της Διεθνούς Εκεχειρίας
Κύριε πρόεδρε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Κύριε πρόεδρε της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της ΕΘΝΟΑ
Κύριοι διοικητές και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αθλητές-δρομείς που ήρθατε από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας κάνοντας τον δικό σας δρόμο εκεχειρίας, στα βήματα των αρχαίων προγόνων μας.

Όπως τότε που ερχόντουσαν στην Ήλιδα από όλες τις ελληνικές πόλεις της Οικουμένης, όπως ο Κόροιβος, Φιγάλεια, Λέπρεον, Αθήνα, Αίγινα, Κέρκυρα, Λίνδος, Δελφοί, Σκοτούσσα, Φίλιπποι, Κάρυστος, Μέγαρα αλλά και Μίλητος, Κλαζομεναί, Πέργαμος, Τρωάς της Μικράς Ασίας, Κρότων, Τάρας και Ρήγιον της Νότιας Ιταλίας, Συρακούσες, Ακράγας της Σικελίας, Αλεξάνδρεια, Ναύκρατις, Ερμόπολις της Αιγύπτου, Σελεύκεια στη Βόρεια Συρία, Προύσα στη Βιθυνία, Πέτρα της Ιορδανίας μερικές από τις πόλεις του αρχαίου κόσμου με Ολυμπιονίκες. Πόλεις με αθλητές που έκαναν τον δικό τους δρόμο της Εκεχειρίας για να φτάσουν εδώ, στην Ήλιδα.
Πόλεις γεμάτες Ελλάδα διασκορπισμένες σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Πόλεις που ενωνόντουσαν κάθε τέσσερα χρόνια στη γνωστότατη σε όλους μας Αρχαία Ολυμπία με ένα σκοπό το «ευ αγωνίζεσθαι» και με έναν όρο για τη διεξαγωγή τους, την ιερή Εκεχειρία.

Σε αυτή τη μέρα γιορτής για την Αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία, είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ.
Μετά από 1623 χρόνια εδώ σε αυτή την ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας Έλληνες ένστολοι που θα τρέξουν αύριο στον πρώτο δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας πάνω στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» αλλά και Ολυμπιονίκες που θα λάβουν μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο εφέτος το καλοκαίρι, σε μια συμβολική πράξη σεβασμού προς την Ολυμπιακή Εκεχειρία θα καταθέσουν τον οπλισμό τους.
Στόχος μας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας" είναι όχι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι - μιας και η αναζήτηση του ιστορικού χαρακτήρα της διαδρομής παραμένει περισσότερο ως επιδίωξη της αναβίωσης- αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση «το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη…

Αύριο όλοι μαζί θα διαβούμε δίπλα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δάφνης, το καλντερίμι, την Πιλάλα, την κοιλάδα του Καράτουλα, την πιλαλίστρα για να φτάσουμε στο ιερό! Στον τόπο όπου ετελούντο οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Κάθε μέτρο από τα 49.800 χιλιόμετρα από την Ήλιδα στην Ολυμπία θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας που είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα της Εκεχειρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κάθε δρομέας θα γίνει αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την ειρήνη! Την ειρήνη που ακόμα και στις ημέρες μας εξακολουθεί να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.
Θα μου επιτρέψετε πριν να δώσω τον λόγο στους εκλεκτούς προσκεκλημένους να προσφέρω το ελάχιστο που μπορούμε ως πολίτες αυτής της ιερής γης, να δώσουμε σε κάποιους που είναι αφανείς ήρωες.
Να δώσω ένα κλαδί αγριελιάς στους αφανείς ήρωες του Δρόμου της Εκεχειρίας: στους κυρίους Αλεξανδρόπουλο και Αγριαντώνη και την κα Αγγελίδου για την παραχώρηση των μελετών τους στην Συμπολιτεία Ολυμπίας, για να γίνει το Μονοπάτι, στον Γιώργο Κοντογιάννη που σχεδόν 15 χρόνια τώρα προσπαθεί να αναβιώσει αυτή τη διαδρομή, στον αντιπλοίαρχο και μαραθωνοδρόμο Σπύρο Ανδριόπουλο που από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε το τι σημαίνει για τον κόσμο ολόκληρο η εκεχειρία, στον διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνο Φίλη που στήριξε την ιδέα και την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, φυσικά στον δήμαρχο Ήλιδας που παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε, μαζί συνδιοργανώσαμε αυτές τις εκδηλώσεις και βέβαια όλους εσάς, τους εθελοντές μας, τους προέδρους μας τον κ. Καπράλο, τον κ. Κούβελο, που από την πρώτη στιγμή μας αγκαλιάσανε,  το ΑΣΑΕΔ, τον στρατό, όλους όσους μας έδωσαν την αιγίδα τους και μας στήριξαν σε αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ και που ανιδιοτελώς βοήθησαν!
Σας ευχαριστούμε! Καλό δρόμο αύριο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου