Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Χαιρετισμός του προέδρου της Ε.Ο.Ε. κ. Σπύρου Καπράλου στην τελετή έναρξης του πρώτου "Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας"





Κύριε Δήμαρχε, κυρία αντιπρόεδρε της Εκεχειρίας, κύριε πρόεδρε του CISM, κυρία πρόεδρε της Συμπολιτείας Ολυμπίας, κύριε πρόεδρε της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κύριε εκπρόσωπε του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, κυρίες και κύριοι είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι και εγώ σήμερα μαζί σας στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».
Η πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει συμβάλει αναμφίβολα στο εορταστικό κλίμα εν όψει της κορυφαίας γένεσης στιγμής του Ολυμπιακού και του αθλητικού κινήματος, που είναι η γένεση
της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η συνεργασία Συμπολιτείας Ολυμπίας, του Δήμου της Ήλιδας, του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της ειρήνης, δηλαδή που οι πρόγονοί μας εμπνεύσθηκαν και εφάρμοσαν στην πράξη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Εκείνα τα χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ειρήνη αποτελούσε βασική προϋπόθεση για τους αθλητικούς αγώνες και ήταν ένα ιδανικό που το σέβονταν όλοι ανεξαρτήτως καταγωγής, προέλευσης ή θρησκευτικής πίστης. Δυστυχώς, παρ’ όλο που οι νεώτερες γενεές κατάφεραν να αναβιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να τους καταστήσουν το σημαντικότερο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός στον πλανήτη, δεν πέτυχαν να εντάξουν σε αυτούς την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη.
Ο αθλητισμός από μόνος του δεν φέρνει την ειρήνη ούτε μπορεί να πιέσει για την παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εργαλείο προώθησης ιδανικών που θα αναδείξουν τη σημασία και την ανάγκη της παγκόσμιας ειρήνης.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία δεν αφορά μόνο τα κράτη, τους αρχηγούς τους, ή τους πολιτικούς. Είναι μία έννοια που εμπνέει τον κάθε ένα από εμάς. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διοργάνωση αυτού του δρόμου καθώς συνδέει την Ήλιδα με την Ολυμπία και στέλνει από αυτή εδώ την ιερή γη, το μήνυμα ότι ήρθε πλέον ο καιρός να μιμηθούμε τους αρχαίους Έλληνες και να εφαρμόσουμε την Εκεχειρία, δίνοντας ακόμη μία ευκαιρία στην ειρήνη.
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην πρωτοβουλία, την οποία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζει με κάθε τρόπο και σας περιμένουμε όλους μεθαύριο στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας για να ζήσουμε από κοντά τις μοναδικές στιγμές της γένεσης του Ολυμπιακού Φωτός.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου