Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας: Γέφυρα του αρχαίου με το σύγχρονο



Τη διαβεβαίωση του Σπύρου Ανδριόπουλου ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει γνωστή η πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Μονοπατιού της Εκεχειρίας, αλλά και να διοργανωθεί αγώνας δρόμου – διάβασης του μονοπατιού με τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των 134 χωρών που ανήκουν στο CISM, έλαβε το προεδρείο της Συμπολιτείας Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια Ημερίδας που οργανώθηκε για το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» στο Tae Kwon Do.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδριόπουλος που είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο μαραθώνιο δρόμο αλλά και Διευθυντής της αρμόδιας Υπηρεσίας του Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων
και Σωμάτων Ασφαλείας της Χώρας μας και αρχηγός της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού, γνωστού ως CISM, όπου ανήκουν 134 χώρες – μέλη, τόνισε ότι έτσι υλοποιείται στο μέγιστο βαθμό ο σκοπός ίδρυσης του CISM που είναι «φιλία μέσω του αθλητισμού».
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας στα πλαίσια του Sports Education Festival σκοπός ήταν η προσπάθεια ανάδειξης και χάραξης του ορεινού μονοπατιού στο οποίο αναφέρεται ο Παυσανίας*  και το οποίο εξυπηρετούσε την επικοινωνία μεταξύ της Αρχαίας Ήλιδας (διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων) και της Αρχαίας Ολυμπίας (το ιερό στο οποίο ετελούντο οι Αγώνες).
Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους τόνισε ότι το Μονοπάτι θα γίνει γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο και θα συμβάλλει στο να κάνουμε πράξη σε αυτό που πίστευαν οι αρχαίοι: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός συμμετοχής στο Φεστιβάλ Αθλητισμού και Εκπαίδευσης.
Την παρουσίαση της οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας Ολυμπίας έκανε ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος (μελετητής αρχιτέκτονας μηχανικός). Αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών που διέρχεται το Μονοπάτι, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Νομού και κατέληξε την ομιλία του τονίζοντας ότι στο τέλος της χρονιάς το Μονοπάτι θα είναι έτοιμο, εάν το θέλομε.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κ. Κωνσταντίνος Καλέντης ανέλυσε την εφαρμογή (application) για κινητά που ετοιμάζεται ώστε ο επισκέπτης του Μονοπατιού να γνωρίζει εκτός από τη θέση στην οποία βρίσκεται και χρηστικές πληροφορίες για το Νομό (αρχαιολογικοί χώροι, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αλλά και υπηρεσίες όπως πυροσβεστική, αστυνομία κ.λπ).
Ο κ. Τίτος Αθανασιάδης (δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας) μιλώντας σχετικά με τον Ολυμπισμό και την Εκεχειρία, ανάφερε ότι το μόνο ιδεώδες στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι Άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και θρησκείας είναι αυτό του Ολυμπισμού,  την κοιτίδα του οποίου, Ολυμπία, θεωρούν ως ιερή γη, όπως ακριβώς έπρατταν και οι αρχαίοι Έλληνες.
Με άλλα λόγια, το ολυμπιακό ιδεώδες έχει επιτύχει να ενώσει την Ανθρωπότητα πέριξ του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, επεκτείνοντας έτσι την αρχική ιδέα των προγόνων μας που ήταν η συμφιλίωση και ένωση των Ελλήνων, δεδομένης της μεταξύ  τους διαπάλης που έφθανε μέχρι του σημείου των πολεμικών τους συγκρούσεων.
Ο κ. Αθανάσιος Κατσίμπεληςάσκαλος-M.Ed, Νομικός  Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων –Greekteachers) ανέπτυξε το θέμα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», τονίζοντας ότι το ιδεώδες για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η ανάπτυξη σώματος και πνεύματος, η ολόπλευρη και συνεχής παιδεία και ότι η παιδεία ήταν μέλημα των γονέων. Είπε, επίσης, ότι νους και σώμα αποτελούν αδιαίρετη ενότητα και ότι βοηθά πολύ η σωστή διατροφή και άσκηση και ότι ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η συστηματική φυσική άσκηση του σώματός μας και η επίμονη διανοητική καλλιέργεια του εγκεφάλου μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, σε συνδυασμό με τις υγιείς διατροφικές συνήθειες, μπορεί να μην αποτελούν το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας, εξασφαλίζουν ωστόσο μια ζωή ενδιαφέρουσα και δημιουργική, άξια να τη ζήσει κανείς.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης που τόνισε ότι θα είναι πάντα δίπλα στην Ηλεία για την ανάδειξη της Αρχαίας Ήλιδας ώστε να πάρει τη θέση που της αξίζει στην ιστορία, αλλά και να αναδειχθεί σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και ότι στην ανάδειξη της Αρχαίας Ήλιδας θα συμβάλει και η  ανάδειξη του Μονοπατιού.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Μαρία Πολύζου η οποία έγραψε ιστορία καθώς είναι η μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που κατάφερε τον Φειδιππίδειο Άθλο (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα 524χλμ)το 2010.
Ο Παναγιώτης Μάντης (βαλκανιονίκης στο δέκαθλο)  εκπροσωπώντας τους νέους αθλητές της Ηλείας και  ο κ. Στέλιος Μαρούλης εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης.
Ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου, χαιρέτισε την προσπάθεια της Συμπολιτείας και αναφέρθηκε σ τη σημασία που έχει για την περιοχή ολόκληρη η ανάδειξη του μονοπατιού και τόνισε ότι ο δήμος θα είναι δίπλα στη Συμπολιτεία Ολυμπίας στην προσπάθειά της αυτή.
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο δημοσιογράφος του STAR και μαραθωνοδρόμος, Νίκος Αρμένης. «Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή που η Συμπολιτεία Ολυμπίας με διάλεξε να παρουσιάσω και να συντονίσω αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση! Κριτήριο μου είπαν δεν ήταν μόνο η ιδιότητα του δημοσιογράφου αλλά και αυτή του μαραθωνοδρόμου, ιδιότητα που απέκτησα πριν από μόλις δύο χρόνια και που, δεν το κρύβω, φέρω με πολύ καμάρι!
"Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας" είναι ένας ακόμη δρόμος που οδηγεί στην Ειρήνη! Κάθε μέτρο από τα περίπου 49χλμ, από την αρχαία Ήλιδα στην αρχαία Ολυμπία, μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο να πάει το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού στο κόσμο!
Κάθε δρομέας γίνεται αγγελιοφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη! Την Ειρήνη που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο...
Μετά από απόφαση του Δ.Σ.  της Συμπολιτείας αποδόθηκε ο τίτλος των επίτιμων μελών στους: Τίτο Αθανασιάδη, Σπύρο Ανδριόπουλο, Νίκο Αγριαντώνη, Νίκο Αλεξανδρόπουλο και Κατερίνα Καμηλάκη.
Η εκδήλωση έκλεισε με το δρώμενο της κας Πηνελόπης Γαϊτη από την ομάδα “Εν Φλω” της Φλώρινας: “Πρέπει να βαδίσεις στο μονοπάτι, για να αφουγκραστείς και ν’ ανασάνεις- Breath
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, πρόεδροι συλλόγων της Ηλείας, εκπρόσωποι ξενοδοχειακών ομίλων κ.α.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Sports Education Festival (2 -3 και 4/10/2015) στο χώρο του περιπτέρου της Συμπολιτείας Ολυμπίας λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής από την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι» και από μέλη του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.
* O Παυσανίας στα Ηλιακά αναφέρει: «Πύλου δε της εν τη Ηλεία δήλα τα ερείπια κατά την εξ Ολυμπίας εστίν ες Ήλιν ορεινήν οδόν, ογδοήκοντα δε στάδια ες Ήλιν από της Πύλου» Παυσανίας (VI 22,5).  Δηλ: Τα ερείπια της ηλειακής Πύλου είναι φανερά στον ορεινό δρόμο από την Ολυμπία για την Ήλιδα∙ η Ήλιδα απέχει από την Πύλο 80 στάδια (80Χ180μ.=14,5 χλμ) Μτφρ. ΓΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου