Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση στην εκδήλωση "Μέγα το της θαλάσσης κράτος"


 


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι, 

είναι μεγάλη μου τιμή να απευθύνομαι σε εσάς στην εκδήλωση με θέμα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» που πραγματοποιείται για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη στο φιλόξενο χώρο του Πολεμικού Μουσείου. Σήμερα, συγκεντρωνόμαστε για να τιμήσουμε διακεκριμένους αθλητές της Ιστιοπλοΐας για την προσφορά και το ήθος τους. 

Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που γιορτάζω αυτή την ημέρα μαζί σας. Η Ελλάδα, ως θαλάσσιο έθνος, έχει μια βαθιά σύνδεση με τη θάλασσα και μια πλούσια ιστορία ναυτιλίας και ναυτικών παραδόσεων. Από την αρχαιότητα, το έθνος μας στηριζόταν στη θάλασσα για τα προς το ζην, τον πολιτισμό και την ασφάλειά μας. Σήμερα, το Nαυτικό μας συνεχίζει να προστατεύει την κυριαρχία του έθνους μας και να προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία 
Χίντζιου Κοντογιάννη βραβεύει τον Αρχηγό ΓΕΝ, 
Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Η φράση αυτή του Περικλή, όπως τη μεταφέρει ο Θουκυδίδης, καταδεικνύει ότι ιστορικά η Ελλάδα αντλεί την ισχύ της από το γεωγραφικό χώρο που τη ρίζωσε ο Θεός. Η ισχύς για το κράτος μας είναι διαχρονικά πρωτίστως στη θάλασσα, από την Αργοναυτική εκστρατεία, τον αποικισμό της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου και τη διάνοιξη εμπορικών θαλασσίων οδών, στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τον πλου του Νέαρχου, στον κατά θάλασσα αγώνα κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα καθώς και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη

θάλασσα αυτή, ο λαός μας, με την ναυτοσύνη του ταξίδεψε τον πολιτισμό μας στα πέρατα του κόσμου, πλέοντας τις περισσότερες φορές σε ταραγμένα ύδατα. 

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα στελέχη του αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι εγγυητές ασφάλειας, απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας, υψώνοντας αγέρωχα το ανάστημα τους. 

Αρμόζει, λοιπόν, να συνδέουμε την σημερινή εκδήλωση με το θέμα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Η χώρα μας είναι ευλογημένη με μια απέραντη ακτογραμμή, διάσπαρτη με γραφικά νησιά και λιμάνια που προσφέρουν ατελείωτες ευκαιρίες για θαλάσσιες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο κατέχει η ιστιοπλοΐα. Οι θάλασσές μας είναι πεδίο δράσης για όλους και είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν καθαρές και υγιείς για να τις απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές.

 Καθώς γιορτάζουμε το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», τιμούμε επίσης εκείνους τους διακεκριμένους αθλητές ιστιοπλοΐας που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην θάλασσα και το ναυταθλητισμό. Αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματά τους, τους ευχαριστούμε για την αφοσίωσή και την ακλόνητη δέσμευσή τους για την αριστεία.

 Όμως η σημερινή μας γιορτή δεν αφορά μόνο την τιμή των αθλητών. Πρόκειται επίσης για την αναγνώριση της δύναμης του Αθλητικού πνεύματος για την προώθηση της Ειρήνης και της Κατανόησης σε όλο τον κόσμο. Ο αθλητισμός έχει τη μοναδική ικανότητα να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, να καταρρίπτει τα εμπόδια και να δημιουργεί την αίσθηση του κοινού σκοπού και του ανήκειν. Υπερβαίνει τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την πολιτική και μας θυμίζει την κοινή μας ανθρωπιά. 

Ως ναυτικοί, το καταλαβαίνουμε καλύτερα από τον καθένα. Όταν ταξιδεύουμε, είμαστε δεμένοι από μια κοινή αγάπη για τη θάλασσα με σεβασμό στη δύναμη και το μεγαλείο της. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να βασιζόμαστε ο ένας στις δυνάμεις του άλλου. Μαθαίνουμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, να παίρνουμε γρήγορα αποφάσεις και να προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτές είναι δεξιότητες που μεταφράζονται όχι μόνο στη θάλασσα αλλά σε όλες τις πτυχές της ζωής. 

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Ι. Δρυμύσης και η 
Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία
Βούλτεψη βραβεύουν τους 3 συλλέκτες που προσέφεραν
τα έργα τους να εκτεθούν στην έκθεση "Μέγα το της 
θαλάσσης κράτος"

Ας τιμήσουμε λοιπόν τους διακεκριμένους αθλητές ιστιοπλοΐας της πατρίδος μας και ας δεσμευτούμε να διατηρήσουμε το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» για να το απολαύσουν οι επόμενες γενιές. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου