Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Χαιρετισμός Φ.Πάλλη Πετραλιά στην τελετή έναρξης του πρώτου "Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας"






Αγαπητοί φίλοι,
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ. 
Όταν ήμουν πολιτικός συνηθίζαμε να λέμε: "Είμαι πολύ συγκινημένη, είμαι πολύ συγκινημένη….". Εγώ θα σας πω ότι ειλικρινά, είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι εδώ. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που βλέπω όλους εσάς που δώσατε μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη, έναν αγώνα, την Συμπολιτεία Ολυμπίας, το ΑΣΑΕΔ, την Ολυμπιακή Επιτροπή, εμάς, δηλ. το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, και το Ίδρυμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Πραγματικά χαίρομαι
που όλος αυτός ο αγώνας που έχει γίνει από εσάς, από εμάς, όλον αυτόν τον καιρό, βρίσκει σήμερα εδώ μία δικαίωση.
Όταν ο Παυσανίας τόσα χρόνια πριν είχε σκεφτεί αυτό το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, αυτόν τον δρόμο της Εκεχειρίας που το ψάξατε στις πηγές και έχουμε σήμερα αυτό το μονοπάτι της Εκεχειρίας, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνη την εποχή ότι πιο επίκαιρη λέξη σήμερα είναι η λέξη εκεχειρία. Ότι θα ήταν τόσο επίκαιρη που η οικουμένη, οι πολίτες σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, σε μία τέτοια στιγμή που υποφέρει τόσο πολύ η ανθρωπότητα από τους πολέμους, από τα προσφυγικά κύματα, από τα μεγάλα προβλήματα που πραγματικά έχει τρελαθεί ο πλανήτης, η λέξη η οποία είναι σήμερα –η λέξη που αν θέλετε είναι και το ζητούμενο- είναι η λέξη εκεχειρία.
Είναι αυτό που σήμερα γίνεται εδώ. Όπου όλοι εσείς, που μας κάνατε και είμαστε ήσυχοι και κοιμόμαστε ήσυχοι γιατί ξέρουμε  ότι η πατρίδα μας είναι σε καλά χέρια, εσείς που δίνετε τις δικές σας μάχες, σήμερα θα κάνετε αυτό που γινόταν εδώ πριν από πολλά - πολλά χρόνια. Γιατί εδώ στην Αρχαία Ήλιδα, σε αυτήν εδώ την περιοχή, άφηναν οι οπλίτες αθλητές και μη αθλητές τα όπλα τους. Τα όπλα τους για να πορευθούν το δρόμο προς την Αρχαία Ολυμπία και αυτό θα έλεγα ότι είναι αυτό που εφηύρανε οι Ηλείοι και οι Έλληνες σε μεγαλύτερη διάσταση.
Ως καταγόμενη από την Ηλεία, ως Ηλεία και εγώ, αισθάνομαι πάρα πολύ περήφανη γι’ αυτό και θέλω να πω ότι πιστεύω -και πιστεύω, κύριε Δήμαρχε και όλοι εσείς οι εκπρόσωποι, οι τοπικές κοινωνίες- ειλικρινά πιστεύω, αγαπητέ Σπύρο μου, και οι Ένοπλες Δυνάμεις, η κα Κοντογιάννη της Συμπολιτείας Ολυμπίας, κύριε Πρόεδρε της ΕΟΕ, κύριε Πρόεδρε της ΔΟΑ, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και όλους, θέλω να επισημάνω κάτι: Πιστεύω ότι δεν είναι μία τελετή σήμερα. Δεν είναι μία μικρή εκδήλωση. Είναι μία μεγάλη εκδήλωση. Είναι η δημιουργία και η γέννηση ενός νέου θεσμού. Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι η γέννηση ενός νέου θεσμού. Και είναι η γέννηση ενός νέου θεσμού, γιατί το ζητούμενο είναι η ειρήνη. Αλλά για να φτάσεις στην ειρήνη, η ειρήνη έχει πολλούς σταθμούς. Η ειρήνη έχει συζήτηση. Η ειρήνη έχει εκεχειρία. Πρώτα αφήνουμε τα όπλα και μετά πάμε στην ειρήνη. Κατ’ ευθείαν από τον πόλεμο δεν γίνεται ειρήνη. Κατευθείαν από τα όπλα δεν πάμε σε αυτόν τον ειρηνικό κόσμο που όλοι ονειρευόμαστε.
Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, ή η διευρυμένη Εκεχειρία που σήμερα θεμελιώνουμε, αυτή την Εκεχειρία, ως μία πολιτική, οικουμενική προσπάθεια. Προσπάθεια όλων των λαών. Είναι μια στιγμή ιστορική. Και είναι γιατί οι ολυμπιακές αξίες με τις οποίες εσείς έχετε γαλουχηθεί, με τις οποίες και εμείς –και θα μου επιτρέψτε να κάνω την υπέρβασή μου και να πούμε ότι και εγώ σαν κόρη ανθρώπου που έδωσε πολλά στον Ολυμπισμό, αλλά και ως παιδί γεννήθηκα και πέρασα όλα μου τα καλοκαίρια στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά τότε που υπήρχαν τέντες, οι σκηνές στην Αρχαία Ολυμπία-  είναι τώρα και πάλι επίκαιρες. Διότι οι αξίες του Ολυμπισμού και του αθλητισμού δεν είναι αθλητικές αξίες οι ολυμπιακές αξίες. Είναι αξίες πανανθρώπινες. Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, είναι οι μεγάλες αξίες που ζητάνε σήμερα οι άνθρωποι. Ζητάει η νεολαία μας, ζητάμε οι μεγαλύτεροι. Είναι αυτό το οποίο ζητάμε. και αυτές οι αξίες, είναι αξίες διαχρονικές. Και το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι στο χέρι μας, στο χέρι σας να γίνει μία λεωφόρος. Αυτό το Μονοπάτι, αυτός ο νέος θεσμός, αυτό θα είναι και ο θεσμός που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο κόσμο, σε ένα ειρηνικό κόσμο, αυτό που το οφείλουμε στα παιδιά μας. Ένα ειρηνικό κόσμο που θα οδηγήσει και τη χώρα μας σε καλύτερες μέρες.
Ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου