Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Χαιρετισμός Παν. Ζεύλα, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας στην τελετή έναρξης του πρώτου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας





Κυρία πρόεδρε της Συμπολιτείας Ολυμπίας, κύριε Δήμαρχε της Ήλιδας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και ιδιαίτερα να σημειώσω την παρουσία των ένστολων. Σημαίνει κάτι αυτό. Πιστεύω ότι είναι η ομάδα εκείνη της κοινωνίας που ζει με ακρίβεια και είναι προσηλωμένη στον στόχο της.
Όταν πριν από περίπου 2.800 χρόνια, ο Αέθλιος ο πρώτος βασιλιάς της Ήλιδας, ο θεσμοθέτης και αγωνοθέτης εκείνος θέσπιζε την έννοια του άθλου έκανε δύο πράγματα:

Πρώτον σημάδεψε για πάντα την έννοια εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να υπερβαίνει τα όριά του. Να είναι αθλητής και μάλιστα αυτό να σημαίνεται με την ελληνική ρίζα athletic, όπως είναι σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Και δεύτερο, έκανε αυτό που ο Κορνήλιος Καστοριάδης ονομάζει  κοινωνική θέσμιση της σημασίας. Όλα αυτά έχουν μια σημασία. Ένα νόημα. Ο δρόμος από την Ήλιδα στην Ολυμπία θα μπορούσε να ονομασθεί ο δρόμος από την ανάγκη στην αλήθεια. Θα μπορούσε να είναι μια διαδρομή μετατροπής της χρείας σε ουσία, μια μετάβαση από το γίγνεσθαι στο είναι. Αυτή η διαδρομή αποτελεί, για όλους εμάς που είμαστε στην εκπαίδευση, το συμβολικό πεδίο το οποίο καλούμαστε να υλοποιήσουμε.
Οι πόλεις-πολιτείες δεν θεμελιώνονται σε κοινωνικά συμβόλαια, όπως μας λέει η Δύση. Ο μονομερής τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνουμε την Αρχαία Ελλάδα μας παραπέμπει στο «έδοξε τη Βουλή και τω δήμω» που όμως είναι απλά το δεύτερο σκέλος της φράσης, το πρώτο σκέλος έλεγε: «θύσαντες και ομόσαντες τοις θεοίς και τοις ήρωσι, τοις κατέχουσι την πόλιν…». Όπώς λέμε τώρα πολιούχος άγιος. Τότε ήταν οι ήρωες εκείνοι που έδιναν το παράδειγμα για το πώς θα είναι η πόλη.
Έτσι λοιπόν, στον τόπο αυτόν εδώ, περπάτησε ο Όξυλος, ο Ίφιτος, ο Επειός, ο Ηλείος και δημιούργησαν αυτήν την ιδέα, του Ολυμπισμού και της εκεχειρίας, η οποία διασφαλίστηκε από τους φιλοσόφους, που γέννησε αυτή η γη, τον  Ιππία,  τον Πύρωνα, τον Φαίδωνα –που ήταν μαθητής του Σωκράτη. Εμείς ως εκπαίδευση δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας, αλλά και το καθήκον μας, να μεταβιβάζουμε στις νέες γενιές αρχές και αξίες, που όμως αν δεν τους δώσουμε περιεχόμενο, θα μείνουν λόγος κενός. Εμείς θα μετατρέψουμε τις αρχές και τις αξίες σε σχέση προσώπου προς πρόσωπο. Αυτό είναι για μας το στοίχημα, και είναι σπουδαίο που εσείς τα υλοποιείτε όλα αυτά, και τα εκπροσωπείτε επάξια, άρα είστε μαζί μας και είμαστε μαζί σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου