Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Τρέχουμε για την Εκεχειρία 1623 χρόνια μετά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας



Την Τετάρτη, ένα κορυφαίο γεγονός, γεμάτο συμβολισμούς για την εποχή που ζούμε, θα διεξαχθεί στην ιερή γη της Ολυμπίας.
Ο πρώτος δρόμος που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία και για φέτος, που είναι Ολυμπιακή χρονιά, θα ονομάζεται: «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016» θα πραγματοποιηθεί και πάλι μετά από 1623 χρόνια.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Συμπολιτεία Ολυμπίας (Federation of Olympia) με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας και εκτελεστικό φορέα το ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων)
Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας,
της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του CISM,  του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Υπ. Εθν. Άμυνας, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Φιλάθλου  Σωματείου Γυναικών η Καλλιπάτειρα.
Το απόγευμα της Τρίτης 19 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο ανάδειξης της εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας  αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, διοργανώνουμε στο αίθριο του νέου μουσείου της Ήλιδας την τελετή έναρξης του πρώτου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» οι ένστολοι -αθλητές του ΑΣΑΕΔ- που θα μετέχουν στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, συμβολικά θα παραδώσουν τα όπλα τους. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με καλλιτεχνικά δρώμενα Ηλείοι μαθητές και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού.
Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον αθλητισμό και στην εκεχειρία με έργα ένστολων και τοπικών ζωγράφων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παρατεθεί δεξίωση για τους παρευρισκόμενους, προσφορά των συλλόγων Ήλιδας, Αυγείου και Καλυβίων.
 Την Τετάρτη  20 Απριλίου 2016, παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα διεξαχθεί ο πρώτος δρόμος αφιερωμένος στην Εκεχειρία: «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016», οι αθλητές θα τρέξουν τα 49,8 χιλιόμετρα από την Ήλιδα στην Ολυμπία. Με τη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκτελεστικό φορέα το ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητών Ενόπλων Δυνάμεων), και τη συμμετοχή του Διεθνούς Στρατιωτικού Συμβουλίου Αθλητισμού. Το CISM με σύνθημα «Φιλία μέσω του Αθλητισμού» είναι μία από τις μεγαλύτερες διεπιστημονικές οργανώσεις στον κόσμο, αποτελούμενο από 134 χώρες μέλη και λειτουργεί υπό την σκέπη του ΟΗΕ, έχοντας ως απώτερο στόχο τη συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη με τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων μέσω του αθλητισμού.
Σε όλα τα χωριά της διαδρομής σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και εθελοντές κατοίκους θα υπάρχουν σημεία ανεφοδιασμού των αθλητών.
Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας  το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τους Έλληνες Ολυμπιονίκες σε επιλεγμένα χωριά της διαδρομής θα γίνουν δρώμενα με μαθητές. Με τον δικό τους τρόπο μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά καθενός από τα 13 χωριά μέσα από τα οποία διέρχεται ο δρόμος της Εκεχειρίας, τρέχοντας ένα μικρό κομμάτι του δρόμου από την αρχή έως το τέλος του χωριού τους δημιουργώντας τη δική τους μικρή διαδρομή Εκεχειρίας. Η συμμετοχή τους στον Δρόμο της Εκεχειρίας θα είναι ένα «βάπτισμα», στο νόημα της μεγάλης αυτής ιδέας και παρακαταθήκης που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Γιατί μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να δημιουργήσουμε τους αυριανούς σωστούς και πνευματικά ελεύθερους, με στόχους και ιδανικά, αλλά και πειθαρχία, πολίτες.
Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί  ο πρώτος «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016», είναι 49,8 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα  και περνά μέσα από 13 ημιορεινά χωριά των Δήμων Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, περισσότερα εκ των οποίων ήταν πυρόπληκτα, Ξεκινώντας από την Αρχαία Ήλιδα διέρχεται από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. Στη διαδρομή θα υπάρξουν 16 σταθμοί ανεφοδιασμού.
Στόχος των δράσεών μας είναι προβληθεί  θετικά ο τόπο μας και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα όχι μόνο στην περιοχή από όπου διέρχεται το μονοπάτι, αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου