Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Χαιρετισμός Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου



Κυρίες και Κύριοι,

Πολλές φορές ημερίδες σαν τη σημερινή εξαντλούνται στην απόδοση τιμής και στην ιστορική προσέγγιση των θεσμών και των προσώπων που τους υπηρέτησαν.

Στέκομαι εδώ, ως Δήμαρχος της Ήλιδας, αφενός για να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνετε με τη συμμετοχή σας, αφετέρου δε, για να επιχειρήσω μια ουσιαστική νοηματοδότηση του θεσμού της εκεχειρίας και την σύνδεσή του με το σύγχρονο κόσμο.

Όπως γνωρίζετε η Ήλιδα ήταν μια από τις τρεις συνιδρυτικές πόλεις-συνιστώσες του Ολυμπιακού περιβάλλοντος. 

Θεσπίζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, στην ουσία φιλοξενώντας το σύνολο της προετοιμασίας τους, η Αρχαία Ήλιδα πέτυχε κάτι πολύ μεγαλύτερο από την απλή δημιουργία ενός αθλητικού θεσμού.

Πέτυχε να δώσει μορφή και ιδεολογικό υπόβαθρο στην ικανότητα των μερών του, τότε, γνωστού κόσμου, να συνυπάρχουν και να συναγωνίζονται εντός ενός, κοινά αποδεκτού, πλαισίου κανόνων.
Στην πράξη, η Ήλιδα δημιούργησε 2800 χρόνια πριν ένα πρόπλασμα του σημερινού πλαισίου της παγκόσμιας συνύπαρξης.

Αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο, τότε δεν ήταν.
Η Ιερή Εκεχειρία ήταν η συμφωνία ειρήνης που επέτρεπε, όχι μόνο την ομαλή διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και έθετε τον πήχη της προσδοκίας των πόλεων, δηλαδή τον στόχο ενός ειρηνικού κόσμου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν, πολλά περισσότερα, από μια αθλητική διοργάνωση, γιατί εξέφρασαν το αίτημα για μεγάλες συλλογικότητες που θα στηρίζονταν στο παιδαγωγικό πρότυπο της διάκρισης και όχι της επικράτησης.

Η Ιερή Εκεχειρία παραμένει η κορυφαία πράξη ευθύνης των ανθρώπων. Εξακολουθεί να αποτελεί τον πήχη της προσδοκίας της ανθρώπινης εξέλιξης.

Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες εγκαθιστούσαν την Εκεχειρία στο δικό τους κεκτημένο, απέρριπταν στην πράξη την πολεμοχαρή φύση του ανθρώπου της εποχής και εισήγαγαν το πρότυπο του διαλεκτικού και ικανού για δημιουργική συνύπαρξη, ανθρώπου.

Έκαναν Εκεχειρία με τον εαυτό τους.

Έκαναν Εκεχειρία με τα πάθη τους.

Έκαναν Εκεχειρία με το μοναδικό υπάρχον πρότυπο που ήταν, η ισχύς.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πραγματική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι εάν, είμαστε σε θέση να ξαναδώσουμε πραγματικό περιεχόμενο στους μεγαλειώδεις Θεσμούς που δημιούργησε ο πολιτισμός μας.

Με δεδομένο ότι η σημερινή Ευρώπη αποτελεί την εξέλιξη της Αρχαίας Ελλάδας, το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Μπορούμε να κάνουμε Εκεχειρία, ως Κράτη, με τον «πολεμοχαρή» εαυτό μας, ο οποίος δεν επιδιώκει την επικράτηση δια των όπλων, αλλά δια της οικονομικής ισχύος;

Μπορούμε να κάνουμε Εκεχειρία με τον ξενόφοβο εαυτό μας; Και να κατανοήσουμε πως η αλληλεγγύη δεν είναι λόγια, αλλά πράξεις;

Μπορούμε να κάνουμε Εκεχειρία και να επιδιώξουμε την Διάκριση και όχι την Επικράτηση;»

Κυρίες και Κύριοι,

Το 776 π. Χ. η Ήλιδα, η Πίσσα και η Σπάρτη απάντησαν σε αυτά τα ερωτήματα με επάρκεια. Πολλοί από εμάς νομίζουν ακόμα ότι επρόκειτο για την Ιδρυτική Συνθήκη ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος.

Λάθος.

Επρόκειτο για την Ιδρυτική Συνθήκη ενός νέου κόσμου.

Ήταν πολιτική πράξη η Εκεχειρία.

Ήταν πολιτική απόφαση η τήρησή της.

Η σημερινή Ημερίδα θα αποκτήσει Αξία, μόνον εφόσον μπορέσει να οδηγήσει σε μια σειρά αποφάσεων και πράξεων που θα υπερβαίνουν την τυπικότητα και θα επαναφέρουν στο προσκήνιο την Εκεχειρία ως  «Συνταγματική Πράξη» θέσπισης ενός δρόμου επανένωσης με τις συστατικές Αξίες που μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές και άφθαρτες στο χρόνο ενώσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Στέκομαι εδώ για να σας προσκαλέσω να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Για να προτείνω την άμεση σύγκληση σύσκεψης εκπροσώπων όλων των δυνάμεων της χώρας μας στο φυσικό χώρο της Εκεχειρίας, στην διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ήλιδα, με έναν στόχο.

Τη νέα νοηματοδότηση της Ιερής Εκεχειρίας και την δημιουργία μιας βιώσιμης και λειτουργικής πρότασης προόδου για την Ευρώπη των Λαών σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα.

Με δεδομένο ότι το 2016 εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ ότι αμέσως μετά τη λήξη των Αγώνων του Ρίο αυτή η σύσκεψη μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Σας ενημερώνω ότι θα αναλάβω πρωτοβουλία θεσμικής επανένωσης της Ήλιδας, της Ολυμπίας και της Σπάρτης με σκοπό την επαναθεμελίωση του ιδρυτικού πυρήνα της μεγάλης προσπάθειας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην πορεία που ξεκινάμε σήμερα και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.

Σας Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου