Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Χαιρετισμός προέδρου ΔΟΑ κ. Ισίδωρου Κούβελου


Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετήσω αυτή την εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας με το Δήμο Ήλιδας και σε συνεργασία βεβαίως με το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Θα πω δύο λόγια πολύ απλά. Αυτά που συνηθίζω να λέω σαν πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και που έχουν μεγάλη σημασία στην εποχή μας ότι ο ολυμπισμός είναι δύο ισάξιοι πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι η άθληση και ο άλλος η παιδεία και ο πολιτισμός. Χωρίς παιδεία και πολιτισμό δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον. Αυτές λοιπόν οι
εκδηλώσεις που αφορούν στην παιδεία και τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας είναι πάρα πολύ σημαντικές.
Εμείς ως ΔΟΑ είμαστε οι θεματοφύλακες του ολυμπιακού κινήματος για την παιδεία και διδάσκουμε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αριστεία, το ευ αγωνίζεσθε, τη φιλία, τη συνεργασία, όλες αυτές τις ολυμπιακές αξίες.
Και λέω η χώρα μας που γέννησε αυτές τις αξίες πάει να τις ξεχάσει; Πάμε να ξεχάσουμε την αριστεία; Ξέρουμε τι είναι η αριστεία; Ξέρουμε τι είναι το ευ αγωνίζεσθαι; Ποιος ασχολείται με αυτά; Αν δεν υπήρχαν και αυτές οι συναντήσεις αυτά τα συνέδρια πιθανόν να τα ξεχνούσαμε. Εξ ίσου, ισάξια θα έλεγα είναι και η αξία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Εκεχειρία είναι πάρα πολύ σημαντική. Γιατί η Εκεχειρία δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη, αλλά μπορεί πολύ απλά να την εμπνεύσει. Και αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση εμείς σαν Έλληνες όλες αυτές τις αξίες να τις διαφυλάττουμε και να τις διδάσκουμε στη νέα γενιά. Δεν τις διδάσκουμε όμως. Τις έχουμε παραμελήσει τις ολυμπιακές αξίες. Δυστυχώς η Ολυμπιακή Παιδεία έχει πλέον καταργηθεί στα ελληνικά σχολεία. Γίνεται μία προσπάθεια από φορείς όπως είναι η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, όπως το Κέντρο Διεθνούς Εκεχειρίας που πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά. Και γι’ αυτό πρέπει να συνεργασθούν.
Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη εμείς και κυρίως τα νέα παιδιά να έρθουν να ακούσουν και να διδαχθούν όλα αυτά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με καλέσατε. Συγχαρητήρια για την εκδήλωση. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί στην Αρχαία Ολυμπία και γα την εκδήλωση για την Εκεχειρία και για την αφή της φλόγας και την παράδοση της Φλόγας στις 27 του μηνός που θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Όλοι όσοι είμαστε εδώ, οι ένστολοι που είναι εδώ, που πραγμαιτκά είναι μέσα στην αξία της παιδείας πρέπει να είναι εκεί. Η Φλόγα πρέπει να φύγει με όλες τις ευχές των Ελλήνων γιατί η Φλόγα δεν σημαδεύει μόνο την ειρήνη, η Φλόγα είναι όλες οι ολυμπιακές αξίες που θα φύγουν από τη χώρα μας για να πάνε να εμπνεύσουν τις νέες γενιές όλου του κόσμου μέσα από τους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο 2016.
Σας συγχαίρω λοιπόν και σας εύχομαι καλή επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου