Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ του Διευθυντή της Γραμματείας του ΑΣΑΕΔ πλοιάρχου Σπύρου Ανδριόπουλου


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, 

Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση, η οποία οργανώνεται με σκοπό την ανάδειξη των αρχών και των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού που αποτελούν διαχρονική πνευματική παρακαταθήκη των προγόνων μας, καθώς επίσης και τη σημασία της επιβολής της εκεχειρίας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ανάπτυξη της πολιτιστικής και της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.


Αυτές τις αρχές και αξίες που τα  τελευταία χρόνια έχουν αγνοηθεί ή εγκαταλειφθεί, και ο αθλητισμός, έγινε πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων, δοκιμασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της απόλυτης εμπορευματοποίησης, έχει ανάγκη η κοινωνία να τις επαναφέρει.

Το ΑΣΑΕΔ ως ο πλέον αρμόδιος επιτελικός φορέας αθλητισμού των ΕΔ της χώρας μας, συνδράμει τα μέγιστα σε τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς η άθληση από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για τους ήρωες - πολεμιστές.

Η ιστορική καταγραφή της φυσικής αγωγής και της άθλησης δια  μέσου των αιώνων, καταμαρτυρεί την άριστη σύνδεση της μαχητικής με την αθλητική ικανότητα.
Η σχέση των ΕΔ και αθλητισμού ανάγεται στην αρχαιότητα, αφού είναι γνωστό, ότι οι αρχές της συστηματικής στρατιωτικής οργάνωσης και άσκησης, καθώς και οι τακτικές διεξαγωγής του πόλεμου ήθελαν τον πολεμιστή και άριστο αθλητή.

Για τους αρχαίους Έλληνες η στρατιωτική ανδρεία και η αθλητική αρετή αποτελούσαν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία και ευημερία της πατρίδας.

Οι σύγχρονοι αθλητές που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συνεχίζουν την αθλητική παράδοση μέχρι και τις μέρες μας και το αποδεικνύουν έμπρακτα με το να συμμετέχουν ενεργά σε αθλητικές δράσεις που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα επιβολής της Εκεχειρίας και να διαβούν το ιερό μονοπάτι που ενώνει τις δύο αρχαίες πόλεις της Ήλιδας και της Ολυμπίας στα ίδια βήματα των αρχαίων οπλιτών – αθλητών.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά:
-  Τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για την ιδέα να πραγματοποιήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις με σκοπό τη διαφύλαξη των θεμελιωδών αρχών και ιδανικών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, όπως επίσης και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.   

- Το διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για την αμέριστη  συμπαράστασή του στην ευόδωση των προσπαθειών μας, ώστε να επιτύχουμε την αποστολή μας που είναι η ανάπτυξη της φιλίας και της ειρήνης, μέσω του αθλητισμού.
- Τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας για τη συνδρομή τους στην οργάνωση του Δρόμου Εκεχειρίας
και τέλος,
όλους εσάς, που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή μας εκδήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου