Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Χαιρετισμός Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου στην Ημερίδα για το Μονοπάτι της Εκεχειρίας


Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος που ένας θεσμός, τον οποίο ο Δήμος Ήλιδας και εγώ ως δήμαρχος προσωπικά στηρίξαμε και στηρίζουμε από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε σε εμάς ως ιδέα, πλέον έχει θεσμοθετηθεί, φτάνει αισίως στον τρίτου του χρόνο και ατενίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Και είναι διπλή η χαρά μου, διότι πρόκειται για έναν θεσμό που βάζει σε πρώτο πλάνο την ιστορία της περιοχής μας και τις πανανθρώπινες αξίες που δημιουργήθηκαν στην Αρχαία Ήλιδα, όπως ο Ολυμπισμός και η Εκεχειρία.
Ο θεσμός του Μονοπατιού της Εκεχειρίας και των εκδηλώσεων που τον συνοδεύουν, δεν παραμένει
μόνο στην απόδοση τιμής και στην ιστορική προσέγγιση των θεσμών και των προσώπων που τους υπηρέτησαν.
Είναι κοινή μας διαπίστωση ότι, μέσω του μονοπατιού και του αγώνα που διεξάγεται σε αυτό, δίνεται το πραγματικό και ουσιαστικό νόημα της Εκεχειρίας, που συμβάλλει στη σύνδεση του θεσμού με τον σύγχρονο κόσμο.
Η Ολυμπιακή εκεχειρία –όπως όλοι γνωρίζεται– είναι η παύση των εχθροπραξιών που συντελούνταν μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων, κατά την περίοδο που αυτές συμμετείχαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τις τελευταίες δεκαετίες συντελείται μία προσπάθεια η εκεχειρία να αποκτήσει υπόσταση ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο που διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Μέχρι σήμερα, όμως, αν και υπάρχουν κάποιες αχτίδες φωτός –όπως είδαμε με την κοινή ομάδα της Νότιας και της Βόρειας Κορέας κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων πριν από λίγες εβδομάδες– δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Για να καταλάβουμε την ουσία του όρου Εκεχειρία πρέπει να επιστρέψουμε στο λόγο που δημιουργήθηκε ο θεσμός στην Αρχαιότητα.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα ξεκίνησαν στην Αρχαιότητα για να επιτραπεί στις αντιμαχόμενες ελληνικές πόλεις – κράτη να αφήσουν κατά μέρος τις συγκρούσεις, να γιορτάσουν την αλληλεγγύη, να βιώσουν μια ειρήνη εμπνευσμένη από τον αθλητισμό.
Αυτή είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία.  Αυτή είναι η αρχαία μας παράδοση. Μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία διήρκεσε για περισσότερα από 1.200 χρόνια.
Ένας θεσμός που αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη, η οποία προσφέρει ελπίδα και ευκαιρία για διάλογο.
Η Ήλιδα, θεσπίζοντας τους αγώνες πέτυχε κάτι πολύ μεγαλύτερο από την απλή δημιουργία του θεσμού.
Πέτυχε να δώσε μορφή και ιδεολογικό υπόβαθρο στην ικανότητα του τότε γνωστού κόσμου να συνυπάρχει για λίγες ημέρες, χωρίς όπλα και αντιμαχίες.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ιερή Εκεχειρία παραμένει ακόμα και σήμερα κορυφαία πράξη ευθύνης των ανθρώπων και μάλιστα πράξη που πάει κόντρα στην πολεμοχαρή φύση μας.
Σήμερα πρέπει να κάνουμε Εκεχειρία με πολύ περισσότερα από την δύναμη της ισχύς. Πρέπει να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς που προβλέπει ο θεσμός και να εναντιωθούμε σε νεόκοπα δεδομένα όπως η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και γενικότερα η βίαιη νοοτροπία κα στάση ζωής.
Να βγάλουμε μπροστά έννοιες όπως η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και το διαφορετικό.   
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή θα αποκτήσει αξία μόνον και εφόσον μπορέσει να οδηγήσει σε μία σειρά από διαπιστώσεις που θα ζητήσουμε να μετατραπούν σε αποφάσεις και πράξεις.
Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες –ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με τη δική του δυναμική– ώστε να συμβάλλει ο θεσμός της Εκεχειρίας και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι ως αναγκαία κακό αλλά ως υποχρεωτικό δεδομένο.
Σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου