Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ομιλία Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη στην Ημερίδα για το Μονοπάτι της Εκεχειρίας


Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.
Ξεκινώντας πριν από τρία χρόνια αυτήν την προσπάθεια, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε.
Με πολύ προσωπικό κόπο και με τη στήριξη όλων των μελών της Συμπολιτείας Ολυμπίας, καταφέραμε πριν λίγο καιρό να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση των έργων σύνδεσης της Αρχαίας Ήλιδας, της διοργανώτριας πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων  και της Αρχαίας Ολυμπίας τον τόπο τέλεσής τους.
Αυτό ήταν ένα από τα έργα που σχεδιάσαμε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχουμε υλοποιήσει
ούτε το 10% αυτών που οραματιζόμαστε για την περιοχή.
Μια περιοχή που θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι το brad name της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και το απαράμιλλο φυσικό κάλος της, και η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης της χώρας μας.

Πριν από περίπου 4 χρόνια η Συμπολιτεία Ολυμπίας ιδρύθηκε με σκοπό τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους όπως διαμορφώθηκε κατά τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν σχέση με την ανάδειξη της Ολυμπιακής Γης και προβολή της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Αγώνες.

Για την προώθηση του σκοπού της ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ημιορεινής διαδρομής (κατά την περιγραφή του Παυσανία),  που συνδέει τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ήλιδα, με τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία, με την ονομασία «Μονοπάτι της Εκεχειρίας»

Με τα έργα που υλοποιήθηκαν διασφαλίζεται η πρόσβαση του κοινού στο Μονοπάτι.
Έγιναν χωματουργικές εργασίες, αποψίλωση καθώς και καθαρισμός της διαδρομής, μικροκατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα με τη λογική της ήπιας παρέμβασης προσαρμοσμένης στο φυσικό περιβάλλον.
Στην προσπάθεια γνωστοποίησής του στο κοινό εκδόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά, ενώ μεταφράζεται και στα ρώσικα).
Τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες στα λιμάνια της περιοχής και στην εθνική οδό,  καθώς και ικανός αριθμός πινακίδων πληροφόρησης κατά μήκος της διαδρομής, πάνω στον άξονα Ήλιδα - Ολυμπία.
Οι πινακίδες επιτρέπουν στον επισκέπτη του μονοπατιού να κατανοήσει πού ακριβώς βρίσκεται, αλλά και να γνωρίζει με ακρίβεια την χιλιομετρική απόσταση στον  κοντινότερο οικισμό, αρχαιολογικό χώρο κ.α.
Έχουν τοποθετηθεί πληροφοριακές-ενημερωτικές πινακίδες (25) και πινακίδες βέλος (330 προς Ήλιδα και προς Ολυμπία με αναγραφή των χιλιομετρικών αποστάσεων).
Επί πλέον έχουν δημιουργηθεί 8 τόποι ξεκούρασης και θέασης σε επιλεγμένα σημεία του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» (6 από το πρόγραμμα Leader και 2 από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου).
Έχει υλοποιηθεί  το πρώτο στάδιο της εφαρμογής application με χρηστικές πληροφορίες για το μονοπάτι, τη διαμονή, τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή κλπ, site με πληροφορίες για το Μονοπάτι.
Όλες αυτές οι ενέργειες αυτές προωθούνται μέσω των social media (με περισσότερους από 20.000 φίλους στη σελίδα του facebook, instagram, twitter, Google+, blog).

Πάνω στο Μονοπάτι της Εκεχειρίας έχουμε αναλάβει εδώ και τρία συνεχόμενα χρόνια τη διεξαγωγή δρόμου χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα. Είναι ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» που εφέτος θα γίνει στις 22 Απριλίου, ενώ μια μέρα πριν θα γίνει, στο Ξύλινο Θέατρο στην Αρχαία Ήλιδα η τελετή έναρξης και θα δοθεί συναυλία.

Οι εκδηλώσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας συνδιοργανώνονται με τους δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας,  με συνεργαζόμενους φορείς υποστήριξης τον Δήμο Σπάρτης και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
κι εφέτος έχουν την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού,
της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,
της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας,
της ΕΘΝΟΑ, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, την υποστήριξη του ΠΣΑΤ και του Πολεμικού Μουσείου και την τεχνική υποστήριξη του ΑΣΑΕΔ.

Όμως πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι εκτός από τους Οργανισμούς για την προώθηση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του μεγαλύτερου στρατιωτικού συνασπισμού παγκοσμίως, του ΝΑΤΟ, γεγονός που δείχνει την αξία της Εκεχειρίας ως μέσον για να οδηγηθούμε στην ειρήνη.

Στο πλαίσιο προώθησης και ανάδειξης ολυμπιακών αξιών την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη η οποία καθιερώθηκε τιμώντας την πρώτη ημέρα της επίσημης έναρξης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, διοργανώνουμε εφέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Πολεμικό Μουσείο ημερίδα και εικαστική έκθεση για τον Ολυμπισμό και την Εκεχειρία. 
Τον Ολυμπισμό ο οποίος στη σύγχρονη εποχή ξαναγεννήθηκε αφήνοντας, όμως,  πίσω του το προαπαιτούμενο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, την Εκεχειρία.
Ο αθλητισμός από μόνος του μπορεί να ενώσει διαφορετικές φυλές, θρησκείες και ιδεολογίες, αλλά δεν μπορεί από μόνος του να φέρει την ειρήνη, ούτε μπορεί και να πιέσει για την παύση των εχθροπραξιών.
Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εργαλείο προώθησης ιδανικών που θα αναδείξουν τη σημασία και την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη.
Και μοχλός πίεσης μπορεί να είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία δεν αφορά μόνο τα κράτη, τους αρχηγούς τους ή τους πολιτικούς. Είναι μια έννοια που αφορά τον κάθε ένα από εμάς.

Η αγάπη των προγόνων μας προς τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν οφείλονταν μόνο στην αθλητική σημασία των εκδηλώσεων αυτών που διεξάγονταν παράλληλα με μουσικούς και ποιητικούς αγώνες, αλλά και στον εθνικό και πολιτικό χαρακτήρα τους που επιδιώκετο, μέσω αυτών, η ενότητα των Ελλήνων.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, που αποκαλούνταν ιερομηνία,  οι απανταχού Έλληνες απολάμβαναν τα αγαθά της ειρήνης και κατανοούσαν την ανάγκη συμφιλίωσής τους. Η συμφωνία για την αναστολή των πολεμικών συγκρούσεων έμεινε γνωστή ως Εκεχειρία.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διοργάνωση του «Δρόμου της Εκεχειρίας»  που στέλνει από την ιερή γη της Ηλείας το μήνυμα ότι ήρθε πλέον ο καιρός να μιμηθούμε τους αρχαίους Έλληνες και να κάνουμε πράξη ζωής την Εκεχειρία, δίνοντας ακόμη μία ευκαιρία στην Ειρήνη.

 Φθάνοντας στην ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας, αθλητές από όλον τον τότε γνωστό κόσμο- από όπου υπήρχαν Έλληνες- άφηναν τα όπλα τους για να αγωνισθούν, έχοντας κάνει ο καθένας τον δικό του δρόμο εκεχειρίας από την πόλη που ερχόταν μέχρι την Ήλιδα και την Ολυμπία.
Και ερχόντουσαν Έλληνες από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Όχι μόνο από τις γειτονικές  Φιγάλεια και Λέπρεον, αλλά και από την Αθήνα, την  Αίγινα, την Κέρκυρα, τη Λίνδο, τους Δελφούς, τη Σκοτούσσα, τους Φιλίππους, την Κάρυστο, την Μίλητο, τις Κλαζομεναίς, την Πέργαμο, τον Κρότωνα, τον Τάραντα και το Ρήγιον της Νότιας Ιταλίας, τις Συρακούσες, τον Ακράγαντα της Σικελίας, την Αλεξάνδρεια, την  Ερμόπολι της Αιγύπτου, τη Σελεύκεια της Βόρειας Συρίας, την Προύσα της Βιθυνίας, την Πέτρα της Ιορδανίας…
Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Πολίτες από την Ηλεία, την Αθήνα, την Αχαΐα, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Άνδρο, τη Σαντορίνη, τη Λαμία, την Ολλανδία, την Ιταλία θα μετάσχουν στο δρόμο της Εκεχειρίας στις 22 Απριλίου, δίνοντας το δικό τους μήνυμα για ειρήνη.
Γίνονται οι ίδιοι αγγελιαφόροι της εκεχειρίας που οδηγεί στην ειρήνη.
Στόχος μας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας" είναι όχι απλώς να αναβιώσουμε μια διαδρομή, ένα μονοπάτι, αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση «το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη…
Ας γίνει λοιπόν το Μονοπάτι της Εκεχειρίας η συμβολική διαδρομή για όλα τα παραπάνω. Και κάθε δρομέας ή περιπατητής ας γίνει αγγελιαφόρος του μηνύματος για την Ειρήνη! Την Ειρήνη που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου